Антон Кутев от БСП. Снимка: Булфото, архив
fallback

Крайно остра беше реакцията на БСП на намека на президента Росен Плевнелиев, че трябва да се насрочат нови избори.

Антон Кутев от ръководството на партията стигна дотам, че обяви, че държавният глава е част от олигархията, който има своето място в задкулисието.

„Президентът на Републиката показа непознаване или неуважение към Конституцията, защото предложенията, които отправи очевидно не съответстват на неговите конституционни правомощия, както и на духа на конституцията.

Господин Плевнелиев не е дорасъл да бъде президент на всички български граждани”, отсече Кутев.

„Той е президент на Бойко Борисов”, коментира социалистът.

„С днешните си изявление той показа за пореден път, че не може да бъде обединител на нацията, защото той я разединява”, отсече червеният депутат.

Кутев обясни, че Плевнелиев чува само гласа на протестиращите, но остава глух към гласовете, които зовят за стабилност и работещи институции.

Кои бяха кръговете, които наложиха Плевнелиев за министър, риторично попита Кутев.

„Има ли общо с приятелски контакти с медийни групи, с определени близки и далечни приятелки и приятели на Бойко Борисов. Сега президентът се опитва да говори за олигархия. Трябва ли да напомняме данъчната му декларацията. Трябва ли да припомняме кръговете – приятелските и неприятелските, от които той поизлиза. Аз твърдя, че Росен Плевнелиев е част от олигархията в момента”, заяви червеният депутат.

Според него президента се опитва да събори сегашното правителство и да стане архитект на ново.

Кутев попита дали в подобен кабинет няма да влязат съмнителни бизнесмени, както станало с Обществения съвет към президента след февруарските протести. Припомняме, че в него влезе Огнян Донев.

„Аз си спомням избора на обществен съвет и си спомням едни странни фигури, които бяха не по-малко скандални от избора на председател на ДАНС. Дали някой от тях не са предвидени за министър-председател”, риторично попита Кутев.

„Никой няма да позволи на президента това. Нека припомня, че дори изборът на президента беше оспорен в КС. Няма порок на ГЕРБ, който не е бил приет и копиран от господин Плевнелиев”, продължи с острите си думи Кутев.
Според него президентът трябва да си припомни и факта, че благодарение на „Атака” е останал министър.

Червеният депутат обясни, че на няколко вота на недоверие Плевнелиев е успял да запази поста си, а от там да стане и президент, благодарение на подкрепата на националистите.

„Защо 2 години и половина не чухме гласа на Плевнелиев за честни избори”, попита Кутев.

Oще по темата

Той поиска да знае още защо президентът не показал своето отношение към подслушвания.
„Сега този, същият човек, произлязъл изцяло от редиците на ГЕРБ, започва да се бори със задкулисието. Има едно място в задкулисието, което е специално запазено за личността, която в момента изпълнява длъжността български президент”, ядоса се Кутев.

„Има едно място в олигархията, което центрира цялата тази структура и това е точно мястото на Росен Плевнелиев”, добави той.

Според червения депутат Плевнелиев се опитва да върне на власт Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които искат да заметат следите от управлението си.

„Ние сме готови за един открит обществен, публичен разговор за задкулисието и олигархията, но много държим всеки да знае мястото”, завърши Кутев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

247

Nicolas_1

преди 10 години

А ти, Кутев, долен комунистически словоблудец. Ти от какво си част???

246

iliya47

преди 10 години

и на мен и моето семейство и приятели не ни е приятноТАЗИ *** ДА ПРОТЕСТИРА СЕГА и да ме представлява,защо азна 12 май избрах хората които ме управляват.вие платените па*аври нямате право да подменяте нашия вот.ва-шият БОКО ТИКВАТА да влиза в парламента и да бъде конструктивна опозиция.

245

ЦВЕЦ

преди 10 години

*** !!!

fallback