Сергей Станишев Снимка: БТА

Бюджетът е опоскан и ще подкрепим действията на правителството в насока към подобряване на икономиката, заяви от парламентарната трибуна лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев, след като премиерът Пламен Орешарски обясни пред депутатите защо се налага актуализация на Бюджет 2013.  

По данни на Орешарски и на финансовия министър Петър Чобанов фискалният резерв е намалял с близо 4 млрд лева, а е натрупан приблизително толкова и нов дълг.

„Няма как данните, които изнесе министър-председателят да не шокират депутатите и голяма част от българското общество“, подчерта Станишев. "До полугодието се е харчело безразборно, няма никакъв оперативен резерв. Резервът е опоскан”, допълни той.

Соцлидерът припомни как тройната коалиция е оставила 8 милиарда лева фискален резерв на правителството на Бойко Борисов. За 4 години наследството на г-н Борисов е почти преполовен фискален резерв и близо 4 милиарда лева нов дълг, ядоса се Станишев.

Лидерът на БСП посочи и „фундаменталната грешка“ на ексфинансовия министър Симеон Дянков и експремиера Бойко Борисов - стремежът за нулев дефицит.

Станишев беше категоричен, че финансовата стабилност на държавата ще бъде запазена по време на управлението и на това правителство. Бюджетният баланс не може да бъде самоцел, отново повтори той. По негови думи трябва да има работеща икономика. Според Станишев това е довело до голяма задлъжнялост към бизнеса. 

Станишев припомни, че правителството е поело ангажименти към бизнеса и социални ангажименти. Очакваме правителството да изпълни своите ангажименти максимално бързо, заяви той.   Станишев отново обясни, че червените настояват за спешни мерки за ограничаване на контрабандата, държавата да е изрядна към бизнеса. 

Според Станишев предишната власт е покровителствала контрабандни канали, а това е навредило на бизнеса. Очаквам държавата да предприеме спешни мерки за стабилизиране на държавните предприятия, категоричен беше соцлидерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase