Снимка: архив, Булфото
fallback

При предсрочни парламентарни избори е възможно да наблюдаваме в парламента две националистически партии, две „Атаки”- на Валери Симеонов и на Волен Сидеров. Решаването на задачата за политическата стабилност тогава ще бъде още по-жизнерадостно. Това прогнозира в интервю за „Фокус” социологът Кольо Колев, директор на агенция „Медиана”.

Той припомни, че 3 месеца преди изборите на 12 май резултатът на „Атака” е бил около 1,5% - 2%, но партията успяла много бързо да се мобилизира и в крайна сметка постигна 7,3%. "Така че да ги зачеркнем с лека ръка и да кажем „Не, край с тях” не е много сериозно”, коментира Кольо Колев.

Според изследване на "Медиана" 60% от анкетираните искали правителството да продължи да работи, а 28% искат избори тук и сега, съобщи още социологът.

„Разбира се, искащите избори не са мнозинството, но съвсем не са малко. Мнозинството биха предпочели друго решение, но все пак 28% са доста хора. Като цяло 60% от хората казват: „Абе да заработи”, някои от тях поставят времеви граници. 18% казват: „Да работи една година, пък после ще видим” или „Пък после да има избори”, а други 42%: „Да работи, пък като видим как работи, тогава ще решим дали да има предсрочни избори", поясни Колев.

"Хората си дават сметка, че предсрочни избори едва ли ще могат да решат сериозните проблеми на страната. На този фон основните политически партии се разполагат така, че печеливши няма. И ГЕРБ, и БСП губят, но БСП губи по-малко от ГЕРБ", каза по-рано пред БНР Колев.

По думите му не се наблюдава раждане на нова алтернатива. "При това положение, ако имаме едни предсрочни избори, най-вероятно ще имаме повторение на картината, която получихме и след изборите на 12 май", смята той.

В проучването на "Медиана" Пламен Орешарски е на трето място по одобрение политик. Колев обясни, че причината е, че голяма част от обществото не обвинява за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС самия Орешарски. Те смятат, че това е политическа игра, в която той е бил замесен. Освен това Орешарски се държи доста спокойно и говори за проблемите, които ще бъдат решавани, посочи Колев.

Изследването е проведено в периода 27 юни – 1 юли 2013 г. с 998 души от цялата страна тип „фейс ту фейс”.

То е поръчано и финансирано от ТВ 7, каза Колев. Поръча ми го Жени Павлова, а не Делян Пеевски, подчерта той.

Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг пък обясни, че се въздържат да пуснат проучване. "Знаете, че тези изследвания в период на напрежение като че наливат масло в огъня и дискредитират нашата работа. Така че избягвам подобно изследване на терен и не желая упреци, че съм такава и онакава", аргументира се тя пред БНР.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

149

яНКО

преди 10 години

МЕДИАНА ВИЖДА ТОВА ЗА КОЕТО И СЕ ПЛАЩА!НЯМА КВО ДА ГИ КОМЕНТИРАМ ТИЯ СОЦИОЛОЗИ!АЗ ПЪК КАЗВАМ ЧЕ АТАКА НЕ ВЛИЗА И БСП ЩЕ Е С СЪКРУШИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ.

148

Adiito0

преди 10 години

Само Волен Сидеров може да разобличи всичките измамници. Откакто е на новия си пост, всеки ден продължава да открива корупцията. Искат да се отърват от него, точно защото си върши работата толкова добре. Искат да свалят имунитета му и да продължат със задкулисните си игри без шум. Но докато Сидеров се бори срещу тях, това никога няма да стане.

147

Анонимен

преди 10 години

Защо ли не вярвам кольо на скапаните ти проучвания?Може би защото си комунистическа ***,като другите двама социолози с голф игрищата.

fallback