Снимка: архив, Dnes.bg

Поведението на кабинета „Орешарски“ е изключително опасно и показва липсата на експертиза за овладяване на ситуацията и страх от истински реформи. Неминуемо българските граждани ще задлъжнеят още повече при това управление. С такава позиция излязоха днес експерти от икономическия екип на „Движение България на гражданите“ по повод информацията на правителството, че предстои актуализация на бюджета.

„Видимото задкулисие при съставянето на настоящия кабинет гарантира, че актуализацията на бюджета ще бъде сведена единствено до купуването на обществена индулгенция за сметка на всички нас, данъкоплатците, а няма за цел провеждането на истински реформи в рухващите сектори на здравеопазването, образованието, сигурността, пенсионно-осигурителната система“, се казва още в позицията на икономистите.

Експертите подчертават, че в бюджет 2013 има заложени бомби и че както макрорамката му, така и самата му структура са нереалистични.

Те напомнят, че са предупредили правителството на ГЕРБ, но мнението им е било посрещнато с познатата доза арогантност.

Според икономистите от екипа на Меглена Кунева настоящото правителство на БСП, ДПС и „Атака“ също не разбира, че отговорна социална политика не означава изразходване на средствата на данъкоплатците, а извършване на отговорни обществени реформи. Експертите са категорични, че бюджетът касае всички граждани и настояват да има широк обществен дебат, преди да се пристъпи към обявената актуализация.

Бисер Манолов от икономическия екип добави, че финансовите пазари са намалили доверието си към настоящото правителство, което е логично отражение на стихийните изявления на Министерството на финансите.

Повтарянето на мантрата за ниската задлъжнялост на България спрямо брутния продукт е приказка за наивници, каза още той и допълни, че при всяко ново емитиране на държавен дълг оттук насетне цената на ресурса ще поскъпва видимо. Последното ще намери отражение и в цената на кредитния ресурс на вътрешния пазар и по този начин ще влоши още повече бизнес климата в страната, прогнозира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase