Снимка: архив, Булфото

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за ДАНС, които връщат на държавния глава правомощията да иска информация от Държавната агенция "Национална сигурност".

Предложението за промените бе внесено от лидера на БСП Сергей Станишев и лидера на ДПС Лютви Местан, а парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред го одобри вчера.

Днес депутатите гласуваха абсолютно единодушно "за" промените, а дебати по темата нямаше.

Те предвиждат държавният глава да може да изисква и получава анализи от председателя на ДАНС по въпроси, свързани с националната сигурност.

От първоначалния вариант още вчера на комисия отпадна президентът да може да иска и данни за отбраната на страната.

Веднага след приемането на новия закон за ДАНС се чуха мнения от експерти, че той ограничава конституционните правомощия на държавния глава. Президентът Росен Плевнелиев обясни, че няма да върне закона, защото се е разбрал с политическите партии да го прецизират.

В мотивите към законопроекта вносителите са посочили, че държавният глава трябва да разполага с информация по всички въпроси, касаещи националната сигурност, и затова следва да се прецизират текстове от закона с цел да не възникват съмнения, че се ограничава правото му на достъп до информация.

Депутатите отхвърлиха обаче предложението за промени в Закона за ДАНС, внесени от Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ.

Законопроектът му беше отхвърлен и вчера на вътрешната комисия. ГЕРБ не са в пленарната зала и дори нямаше кой да представи идеите на бившия МВР шеф за промени в родното ФБР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase