Снимка: Булфото
fallback

Три избирателни системи обсъди днес Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения  в пленарна зала на Народното събрание. Комисията бе създадена по инициатива на заместник председателя на парламента Мая Манолова.

Трите избирателни системи бяха представени в следния ред: пропорционална избирателна система с преференции, така наречената немска избирателна система и чиста мажоритарна избирателна система.

Според Борислав Цеков от „Модерна България" има няколко основни цели на смяната на избирателната система: повече власт в ръцете на избирателите, отваряне на изборния процес към гражданските организации, гарантиране на реална равнопоставеност на участниците в изборите, както и намаляване на ролята на парите в политиката.

Цеков представи ползите от първия вид избирателна система, която попадна в обхвата на днешната дискусия, а именно така наречената пропорционална ситема с преференции. 

"Предлагаме да има задължителна преференция без праг. Необходимо е премахване на привилегиите за парламентарно представените партии”, обоснова предложението си Цеков.

По негови думи тази форма на избирателна система намалява значително възможността за манипулации. Намалява се и възможността да се монополизира системата от две-три големи политически партии. Друго предимство е, че чрез тази система се насърчава конкуренцията. Тази система със задължително преференциално гласуване е най-близка до чистия мажоритарен елемент.

Той отново поиска да се въведе и възможността за издигане на граждански листи. Има гражданска идея и отвъд партиите, посочи Цеков. Според него трябва да се уважи желанието на хората, които имат идеи и каузи, но които не искат да се подчиняват на партиен лидер.

Пропорционалната система с преференции, по думите му, дава по-големи възможности за по-голямо представителство на различни граждански слоеве. Тази избирателна система насърчава конкуренцията, убеден е Борислав Цеков. Тази система със задължителна преференция е позната, по думите му, в различни европейски държави. За пример той посочи Австрия, Словения , Белгия, Дания, Гърция.

Професор Емилия Друмева и проф. Михаил Константинов представиха смесената избирателна система или станала по-популярна като немска избирателна система. Друмева обясни, че германската система е персонализирана пропорционална система. Превръщането на гласовете в мандати се случва на база на пропорцията, обясни Друмева.

В тази система има силен мажоритарен елемент, който определя личностите. Спечелените мажоритарни мандати директно отиват в парламента, като биват интегрирани в общия брой на пропорционалното разпределяне, т.е. заемат предните места в пропорционалните листи.

Константинов обясни, че недостатък на германската изборна система е нейната сложност.

Пропорционалните системи създават партийни елити, които са отдалечени от избирателите, заяви той. По този начин се случва така, че кандидатите за народни избраници целят да се харесат на партийния си лидер вместо на избирателите.

Журналистът Валери Найденов пък защити преимуществата на чистата мажоритарна избирателна система. Той се изненада защо толкова малко хора са за изцяло мажоритарната система, която е типична за демокрации като САЩ, Канада, Австралия и дори Индия.

"Ако сте професионалисти, ще ви харесат във вашия регион", поясни журналистът. Ползата на мажоритарната система според него е, че избирателите имат представители в парламента, а не партиите.

Още новини от икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 10 години

Така и не мога да разбера следното. Никой ли не забеляза защо има толкова малка избирателна активност на последните парламентарни избори и защо само 4 партии има представени в парламента. Това е заради избирателния кодекс който е така направен че само партии могат да влязат в парламента. И не партии които събират гласове за един депутат, а се искат 4%. Това отказва много хора да гласуват и много кандидати да се борят за място в парламента. Това е проблема на партиината избирателна система.

14

ами сега

преди 10 години

Щом този пеееддд...л М.Константинов прави избирателният закон работата замириса.Предложение за новият изб. закон: Всички бивши и нстоящи депутати,ръководители на партии да бъдат избирани само мажоритарно.

13

bvb

преди 10 години

Пропорционална ситема с преференции и електронно гласуване но не и през интернет ( манипулациите са сигурни ) а на принципа по който накараха хората за няколко месеца да си свържат касовите апарати с НАП. Устройства за гласуване във всяка секция свързани с ЦИК и в момента в който гласуваш системата те маха от списъците за да не можеш да повториш. 15 минути след края на изборният ден резултатите са готови.

fallback