15

Анонимен

преди 10 години

Така и не мога да разбера следното. Никой ли не забеляза защо има толкова малка избирателна активност на последните парламентарни избори и защо само 4 партии има представени в парламента. Това е заради избирателния кодекс който е така направен че само партии могат да влязат в парламента. И не партии които събират гласове за един депутат, а се искат 4%. Това отказва много хора да гласуват и много кандидати да се борят за място в парламента. Това е проблема на партиината избирателна система.

14

ами сега

преди 10 години

Щом този пеееддд...л М.Константинов прави избирателният закон работата замириса.Предложение за новият изб. закон: Всички бивши и нстоящи депутати,ръководители на партии да бъдат избирани само мажоритарно.

13

bvb

преди 10 години

Пропорционална ситема с преференции и електронно гласуване но не и през интернет ( манипулациите са сигурни ) а на принципа по който накараха хората за няколко месеца да си свържат касовите апарати с НАП. Устройства за гласуване във всяка секция свързани с ЦИК и в момента в който гласуваш системата те маха от списъците за да не можеш да повториш. 15 минути след края на изборният ден резултатите са готови.

12

"Ако сте професионалисти, ще ви харесат във вашия регион", поясни журналистът. Или кихаш съответната сума и те харесват, та чак на ръце те понасят :)

11

val 789

преди 10 години

И ЛОВЕЦ СЪМ,И РИБАР СЪМ,каквито и системи да ми бутате,каквито и кандидати пропорционални,мажоритарни,с партии и без партии рано или късно ги финансирам и са мои!!!-каза мафията и се отпусна доволно на шезлонга с пура в ръка.Капацитети,капацитети отново сложихте каруцата пред коня!!!!

10

Гошо...Тъпото

преди 10 години

По старата...система,и магаре да беше писано в листите на Герб,щеше да бъде...избрано

9

Анонимен

преди 10 години

Според мен чистата мажоритарна избирателна система е бъдещето. По този начин ще знаеш кой те представя в парламента. Проблема е че първите евентуални избори от този тип ще е пародия и ще са смешни, защото в България почти няма хора които да са известни като личности ( то досега не е насърчавано такова поведение от политиците), но след известно време нещата ще доидат на мястото си.

8

П_Петров

преди 10 години

Ако се погледнат примерите на Валери Найденов веднага се вижда недостатъка на чисто мажоритарната система - използват се в държави със силно кастово или класово разделение. Не благодаря!

7

брояч

преди 10 години

стига се хабете бе хора!др.Сталин го е казал:не е важно кой и как гласува,важно е кой брои гласовете!

6

Той е

преди 10 години

Ползата на мажоритарната система според него е, че избирателите имат представители в парламента, а не партиите. Това са пълни глупости!Мажоритарните кандидати отново ще са хора на големите партии,с големи финанси,и също толкова зависими,както и пропорционалните!Преференциалната е по-приемлива, поне за момента,дава някаква възможност за пренареждане на листите!И най-важното-задължително гласуване,и отнемане правото на глас, на хора с двойно гражданство!

5

Анонимен

преди 10 години

аз съм за мажоритарна система. при нея се оформят два болак или на две партии или на два пъти по две партии и има бораб на идеи. При мажоритаран система ще останат само партиите БСп-ДПс в едният блок и Герб-десните в другия. при тази система, всяко правителстов ще бъде стабилно - всяка паритя, която стане пърав ще има не по-малок от 121 депутати

4

Ниска миска

преди 10 години

Като върнем ГЕРБ на власт,те ще върнат ли старите майчински ,старите заплати и старите цени на тока,тоест ще отменят ли решенията на този парламент?

3

висок

преди 10 години

Това тупане на топката ще продължи 30 дни, три месеца, три години! Колкото и да е, то нищо няма да промени фактите: БСПДПС държат 20% от имащите право на глас- неграмотните турци, ***... Остават 80%, от тях половината няма да гласуват /изборна активност над 60% е утопия/. Остават 40%, но сега ще се свали финансовия ценз, ще се свали подписката за участие в изборите, ще се допуснат да избори и граждански сдружения от 5 души....и на изборите тези 40% ще се пръснат по 30-40 партии, сдружения..

2

един от многото

преди 10 години

Сега ще го извъртят... С този мажоритарен вот ще го направят така, че да не можем да сваляме правителства ами да сваляме само тези, които са се "провалили" или които ще се дадат на "кучетата - смисъл към нас народа..". Ще сваляме по 1-2 а другите ще държат фронта. Аз искам който е управлявал да носи персонална отговорност. Щом дава клетва да носи отговорност. Не да ми ги споделят отговорностите в персонална " никаква" Който е в управлението да носи ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ !!!

1

глупости

преди 10 години

Глупости, аз съм за абсолютна монархия с крал човекоядец. Който не слуша го сваряват за вечеря и готово.