Снимка: Булфото

Премиерът Пламен Орешарски беше доста лаконичен и премерен в изказванията си след днешната клетва на Даниела Бобева за вицепремиер по икономическите въпроси и избирането на вътрешния министър Цветлин Йовчев за трети вицепремиер - силов.

"Мислех, че нещо за икономика ще ме питате", разочарова се Орешарски на продължаващите журналистически въпроси за протестиращите и исканията за оставка на кабинета му.

"Днешният дебат беше за икономиката", обясни Орешарски и отклони темата.

Той отказа да коментира вчерашното изявление на председателя на парламента Михаил Миков, който обяви, че зад атаките на Народното събрание стоят енергийни интереси.

Още по темата
"Попитайте господин Миков, аз не съм казал нищо", отсече Орешарски.

"Работим по въпроса", отвърна той и на въпрос дали вече има кандидатура за шеф на ДАНС след скандала с престоялия на поста няколко дни Делян Пеевски, чието назначение предизвика протестите.

Орешарски обаче засега изглежда непреклонен за друга спорна кандидатура – тази на областния управител на Благоевград Муса Палев.

"Кой са мотивите да я оттеглим. 20-ина човека винаги са недоволни", коментира той накратко протестите в Благоевград.

След това Орешарски побърза да даде разяснения около положилата клетва Бобева.

"Тя ще координира икономическите политики, ще ръководи разработването на нови законопроекти за защита на потребителите, ще работи по антимонополното законодателство. Към нея ще мине Агенцията за чужди инвестиции и Банката за развитие", уточни премиерът.

Пламен Орешарски спомена, че се обмисля към Българската банка за развитие да се привлекат още ресурси, но не е задължително да се увеличава капиталът й.

Ще се изработят и допълнителни кредитни линии, които да насочат ресурс към малкия бизнес, завърши той с икономическата тематика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase