Премиерът Пламен Орешарски. Снимка: БТА

На моето правителство се падна да има най-трудните 100 дни в сравнение с всички последни български правителства. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на заседанието на Съвета на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

„То беше избрано много трудно и още от първите дни му се иска оставка. Иска се и сега. Въпреки това ние се фокусирахме още в деня на избирането на правителството върху няколко важни неотложни групи мерки”, заяви премиерът.

Той напомни, че правителството е  засилило някои социални програми,  обърнало е  внимание на младежката безработица. Вторите мерки засягат подобряване на бизнес климата и намаляване на административни тежести,  посочи Орешарски.

„Предвиждаме демократизиране на цялостния процес. Надяваме се за първите 100 дни някои от тези мерки да бъдат изпълнени, а по други да постигнем съществен прогрес, така че ходът на целия процес от мерки да бъде допълван с оглед на изключително сложната икономическа, социална и политическа обстановка в нашата държавата”, посочи премиерът.

Той каза, че е обнадежден от  водените разговори вчера в Брюксел и ще разчита на подкрепата на  европейските лидери и партньорите от ПЕС. Той обеща да подкрепя  добрите инициативи, които допринасят за благосъстоянието на европейските граждани.

Новото правителство трябва да покаже, че е различно от предишното. Това каза председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода по време на форума.

Той допълни още, че страната се е отървала от правителството на Бойко Борисов. „Борисов имаше връзки със съмнителни фигури“, добави Свобода.

„В тази страна ситуацията е критична. Сергей се бори за модернизацията на страната , да се каже „Не“ на миналото и „Да“ на бъдещето. Необходим е успех не само на партията, но и на правителството. То трябва да покаже, че е различно от предишното, борим се с корупцията за демократизацията на институциите за силно гражданско общество, има много пробелими за решаване, няма да ви е лесно“, заключи Ханес Свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase