Снимка: архив, БТА

Помощта за отглеждане на малко дете скача от 1 юли от 240 лева на 310 лева. Това решиха депутатите днес. Те приеха на второ четене промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013 г.

На първо четене бяха приети и двете внесени предложения за изменение. Единият беше внесен от Светлана Найденова от ГЕРБ и група народни представители. Той предвиждаше майчинските да скочат от 1 юли. Вторият беше внесен от лидера на БСП Сергей Станишев и група народни представители и предвиждаше обезщетенията за гледане на малко дете да скочат от 1 октомври.

Впоследствие от левицата поискаха да се направи разчет дали бюджетът позволява парите за майките да се вдигнат от от 1 юли. Отговорът на кабинета беше положителен и така беше приета датата, предложена от ГЕРБ.

Днес дебат по темата реално нямаше. ГЕРБ не са в пленарната зала, а основните теми, около които се въртяха изказванията на БСП и ДПС, бяха грешките на бившите управляващи.

Доволна съм, че текстът става факт, независимо от атмосферата, в която работи този парламент, заяви Валентина Богданова от БСП.

Други народни представители бяха по-остри в изказванията, като се заговори и за ”социален геноцид”, а неколкократно беше припомняно, че ГЕРБ са замразили всички социални помощи по време на управлението си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase