Ивайло Калфин даде рамо на Орешарски. Снимка: Булфото, архив

Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин твърдо застана зад премиера Пламен Орешарски на фона на продължаващите дни наред протести с искане за оставката на министър-председателя.

“Пламен е доказал се, публичен, не прекалено амбициозен. На него може да се разчита. Трудно си представям по-добър премиер. При него поне валутният борд, бюджетът и финансовата стабилност ще са наред. А това никак не е малко, нали?“, написа Калфин в личния си блог.

Той призова протестиращите и тези, които ги подкрепят, ако действително мислят за страната трезво, да дадат шанс на Орешарски.

Още по темата
„Това, разбира се, не може да бъде празен чек. Кабинетът на Орешарски тръгна с фалстарт, защото БСП и ДПС решиха, че отново са взели властта, както през 2005 г. Те бързо забравиха първо, че ситуацията в страната няма нищо общо със спокойствието тогава. И второ, те съвсем не са спечелили убедително изборите. Те зависят от търпимостта на обществото, а не от парламентарната аритметика“, коментира евродепутатът.

Според него заради това Орешарски трябва да пише няколко неща в чeка си.

„Първо – независимост. Сега той може без двете партии, но те без него не. Второ – почтеност. Решителни мерки за ограничаване на олигархичните мераци. Трето – да изпълнява програмата си, както я предложи – социални приоритети, успокояване на бизнес средата, пресичане на контрабандата. Четвърто – свобода. Кадровите промени, които прецени, трябва да стават веднага. Без пречки и задръжки. Пето – хоризонт. Нека поиска една година, след което ще отиде на вот на доверие. Вече му е ясно, че хората и преди това могат да го свалят, ако не е убедителен“, пише Калфин.

Според него „да се върне сега на власт ГЕРБ с Борисов и Цветанов, с Фидосова и други, е национално предателство“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase