Ще падне ли цената на тока? Снимка: архив, Булфото

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не се ангажира твърдо с разчетеното от кабинета намаление на цената на тока с до 5% от 1 юли.

Считам, че е възможно да се случи, заяви председателят на регулатора Анжела Тонева, която уточни, че все още не са разглеждани конкретни цени.

Тя допусна, че новите цени на електроенергията може да влязат в сила не от началото, а от средата на юли например.

Вчера разгледахме възможностите за прилагане на такава схема на ценообразуване, която да отразява действителното състояние на пазара в момента и на присъединените мощности, както и сключените договори за задължително изкупуване на голяма част от енергията, заяви Тонева във връзка с обсъждания нов модел на ценообразуване.

Още по темата
Тя наблегна на две от промените като фактор цената да падне – финансиране на част от разходите за производство на електроенергия от възобновяеми източници чрез приходите от продажба на емисии парникови газове и оптимизиране на разходите за студен резерв.

От регулатора обаче предпочетоха финансовото министерство да даде данни в какъв размер може да са приходите от продажбата на емисии.

Комисията ще се стреми да бъдат определени такива цени на електрическата енергия, които да не доведат до скокове и промени в цените на парното и топлата вода. Евентуалното намаление на цените на тока с до 5% за домакинствата няма да е за сметка на стопанските потребители, увери и ДКЕВР, както вчера това направи енергийният министър Драгомир Стойнев.

Регулаторът обещава да продължат проверките във всички енергийни дружества, приоритет обаче в момента са цените.

Според регулатора настоящият модел при намаленото потребление в страната, ръстът на разходите за производство на енергия от възобновяеми източници и запазване на условието крайният потребител да плаща изцяло енергията, свързана със задължително изкупуване, би довел до минимум 16% ръст на цената за крайния потребител.

За да функционира новият модел на ценообразуване, са необходими промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяемите източници. От комисията не коментираха варианта по една или друга причина парламентът да не приеме новия модел на ценообразуване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase