Снимка: БТА

Лентата на "Дунав мост" 2 Видин - Калафат беше прерязана от двама работници от Видин и Калафат, работили по построяването на моста.

Преди този акт, с което съоръжението официално бе открито, румънският премиер обави, че строителството му е продължило твърде дълго.

"Много съм радостен, и имам късмета да бъда днес тук. За 2000 години, са построени три моста в тази зона. Моментът действително е исторически",отбеляза той.

Още по темата

Понта призова румънските и българските политици да работят заедно за подобряване на инфраструктурата в двете страни.

"Искам по-често да вървим заедно по нашия общ европейски път и да бъдем заедно в Шенгенското пространство", завърши той.

И българският премиер изрази съжалението си, че строителството на моста има толкова дълга история.

"Чухме, че римляните са строили по-бързо. В някаква степен, историята на този мост докосва и моята професионална кариера, когато взехме решение да го изграждаме, аз бях заместник, и подпомагах моя министър в структуриране на финансирането", отбеляза той.

Според прогнозите се очаква общо 415 000 превозни средства да преминават през граничния комбиниран мост на река Дунав между градовете Видин и Калафат през първата година след отварянето му.

Очаква се да преминат общо 186 000 коли, 20 000 автобуса и 209 000 камиона, както и 4745 влака в двете посоки, от които 730 пътнически влака и 4015 товарни влака.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase