От БХК също се обявиха против избора на Пеевски. Снимка: БТА
fallback

Решението на Народното събрание за избор на председател на ДАНС издава тежък срив в държавното управление и държавното устройство, заявяват от Българският хелзинкски комитет в специална позиция до медиите.

"Овластяването на Делян Пеевски пряко да разполага със службите е симптом на зависимостта на политическата класа от ресурсите му за разправа с нея", смятат правозащитниците.

Според тях Делян Пеевски няма опит, нито квалификация в областта на сигурността.

"Той не отговаряше и на законовите изисквания за председател на ДАНС, преди те да бъдат променени така, че да му съответстват. Самият факт, че Народното събрание промени законовите изисквания така, че те да съвпадат с даденостите на г-н Пеевски, за да може да го избере на поста, е повече от несъвместим с върховенството на закона", заявяват от БХК.

Oще по темата
От там допълват, че предвид вътрешно и външнополитическата цена на решението на Народното събрание за избора на Делян Пеевски, „чийто публичен образ е силно негативен, налага се извод, че политиците, взели това решение, не са го взели свободно, а в условията на зависимост“.

"Средствата за разправа с личности и организации, които г-н Пеевски, като лице на тежка медийно-икономическа групировка, е придобил, вече надхвърлят възможностите на политическата власт и институциите. Това е нетърпимо от гледна точка на върховенството на закона", допълват от Хелзинския комитет.

В своята позиция те са категорични, че демокрацията като форма на държавно управление у нас е в условия на срив.

"Политиците, които стават проводник на тази мутация, дължат отговорност пред гражданите на републиката. Призоваваме премиера Орешарски, който предложи на Народното събрание скандалния избор, да подаде оставката си", завършва позицията на БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Граждананин на РБ

преди 10 години

Назначаването на Пеевски е първата от многото СЕРИОЗНИ грешки, които ще свалят сегашното управление на РБ от власт.Само стойте и гледайте.Но ще е лоша гледка.;-)

31

Анонимен

преди 10 години

Ужасявам се колко неграмотни хора пишат коментари! Научете се да пишете на родната си азбука. ПРИПОМНЕТЕ СИ ГРАМАТИКАТА!

30

dani2473

преди 10 години

KOI E TOZI? KAKVO OBRAZOVANIE I OPIT IMA PITAM ?NA KOGO SHTE SLUJI ?- NA 4II INTERESI ? NARODNITE LI?SRAM I POZOR ZA RAKOVODSTVOTO NA BULGARIAKAK MOJAHTE DA MU DADETE VLASTSLAVA BIGU NE SAM V BULGARIA, AMA RODITELITE MI SA I MNOGO DRUGI KOITO SHTE PATIATOT SILOVI GRUPIROVKI OTNOVO I OTNOVOJALKO ZA BULGRAIA I HORATA I

fallback