Пламен Орешарски се срещна с пострадали от труса в Перник. Снимка: БТА

Част от молбите на хората, пострадали от земетресението в Перник през миналата година, ще бъдат преразгледани, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев след среща с премиера Пламен Орешарски, кметовете на Перник и на Дивотино и пострадали от земетресението на 22 май.

Комисията ще направи това в кратки срокове, обеща Йовчев, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Ще се потърсят възможности за допълнителни средства в рамките на бюджета.
 
Йовчев напомни, че Комисията отпуска помощи за възстановяване и не е в състояние да даде пълната сума за обезщетение. Важно е да възстановим чувството на хората за справедливост, каза министърът.

Кметът на Перник Росица Янакиева съобщи, че по-голяма част от средствата за града са разпределени. По думите й са необходими около 14 млн. лева за подпомагане на хората и 6,5-7 млн. лв. за възстановяване на публичните сгради - общинска собственост.
 
До момента общата сума, отпусната за общината, е 21 млн. лв., от които над 12 млн. лв. са за хората, над 7 млн. лева за обществен сграден фонд, а останалата сума е за оценка на щетите и за спешни аварийно-възстановителни работи. Янакиева заяви, че има много откази на молби - над 4500.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase