Все още не е официално обявено кой ще е вторият вицепремиер. Снимка: БТА

Шефът на Дойче банк за България Борислав Иванов е тайнственият втори вицепремиер с ресор "инвестиции" в правителството на Пламен Орешарски, пише "Труд".

Официалното му обявяване се бави, защото той има двойно гражданство - българско и германско. За да отговори за изискването в конституцията, той трябва се откаже от германския си паспорт. Според чл. 110 от основния ни закон министри могат да бъдат САМО български граждани.

"Процедурата за отказване от гражданството е вече задействана, но може да отнеме повече от месец", обясниха запознати. Възможно е, ако процедурата се забави прекалено много, номинацията на Иванов да бъде оттеглена и за втори вицепремиер да бъде избран друг.

При представянето на правителството пред соцпленума Пламен Орешарски каза, че вторият му заместник ще пристигне до месец и ще отговаря за координацията на частните инвестиции и за икономическите министерства. Преди дни лидерът на БСП Сергей Станишев пък описа бъдещия заместник като знак към стопанската инициатива на хората.

Мнението за Иванов в бизнессредите е, че пасва идеално на профила на вицепремиер с ресор "инвестиции", защото говори на езика на инвестиционните банкери. "Може да направи перфектна презентация на инвестиционните проекти в България пред възможни инвеститори", казват за него запознати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase