По всичко личи, че на Пламен Орешарски няма да му е лесно. Снимка: БТА

Премиерът и заместниците му ще се явяват пред Народното събрание и ще отговарят на актуални устни въпроси от депутати за общата политика на правителството всяка първа сряда от месеца в последния до един час и половина от пленарното заседание. Това решиха народните представители с приемането на текстове от проекта на правилник на 42-то Народно събрание.

Отправените въпроси по време на блиц контрола не могат да съдържат искания за предоставяне на подробни числови данни и статистика. Право на по два актуални въпроса ще има всяка парламентарна група, а народни представители, нечленуващи в парламентарна група - общо на два въпроса.

Блиц контрол е предвиден и за министрите, но пред ресорните парламентарни комисии. Министрите ще отговарят на актуални устни въпроси всяка първа сряда или четвъртък на месеца в последния до един час и половина от заседанията на постоянните комисии.

Остава и традиционният парламентарен контрол всеки петък.
Народното събрание ще изслушва въпросите, питанията и отговорите по тях последните три часа на заседанието всеки петък, освен ако реши друго.

Отговорите към постъпилите въпроси и питания вече незабавно ще се регистрират в публичен регистър и ще се публикуват на страницата на Народното събрание в раздел "Парламентарен контрол".

Парламентът ще има постоянна комисия за взаимодействие с граждански организации и движения, решиха още депутатите.

Комисията ще осъществява диалог и взаимодействие с представители на граждански организации, включително като прави обществени обсъждания по въпроси от значим обществен интерес. Тя ще разглежда предложенията за референдуми и граждански инициативи по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, както и петициите, предвидени в Конституцията, предаде БТА.
Комисията се създава на паритетен принцип с по трима депутати от всяка парламентарна група. Към нея ще се създаде обществен съвет от представители на гражданските организации и движения, който да я консултира. Решено беше заседанията на комисията да се излъчват в Интернет.

В т. нар. ден на опозицията право да предлагат точки в дневния ред ще имат всички парламентарни групи, приеха още депутатите.

По принцип всяка първа сряда от месеца опозиционните партии могат да предлагат точки в дневния ред. Досега по този ред свои законопроекти нямаше право да предлага най-голямата парламентарна група. Сега това ограничение отпада, защото най-голямата група - ГЕРБ, в момента е в опозиция.

Парламентът отхвърли предложението на Павел Шопов заседанията на парламента да се излъчват директно по БНТ. Шопов поясни, че БНТ може да има постоянен канал за излъчване на парламентарните заседания, както БНР.

Поправки на фактически грешки в приетите от НС, но необработени в "Държавен вестник" актове, се извършват по писмено искане на докладчика на съответната комисия, след съгласуване с вносителя и се извършват по нареждане на председателя на парламента, или само по нареждане на председателя на Народното събрание.
Председателят на парламента е задължен да уведоми народните представители за поправките.
Поправки на фактически грешки в обнародваните актове на парламента се извършват с разпореждане на председателя на НС.

Той обявява поправките пред парламента на първото заседание след установяването им. Когато поправката е в обнародван закон, председателят на парламента уведомява и президента, решиха депутатите.

Народните представители, напуснали или изключени от своята парламентарна група, ще могат да формират нова или да се присъединят към друга от съществуващите. С промени в Закона за политическите сили обаче се предлага субсидията да не следва депутата, а да остава в политическата сила, от която е избран.

Минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е десет. Когато броят на народните представители спадне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване, предвижда проектоправилникът.

Всеки народен представител може да членува в една парламентарна група. Той може да я напусне, като подаде писмено заявление до ръководителя на групата и до председателя на Народното събрание, което се съобщава на пленарно заседание.

При напускане на парламентарна група или изключване от състава й народният представител губи мястото си в постоянните комисии като представител на съответната парламентарна група, в парламентарните делегации и други изборни длъжности в Народното събрание.
 

Депутатите отложиха текстовете от правилника, които регламентират броя на постоянните комисии. В момента се
предвижда ресорните парламентарни комисии да съответстват на министерствата, но от "Атака" и ДПС имали възражения по предложението. Затова допълнително ще се уточнява броят и наименованията на комисиите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase