Таня Андреева. Снимка: Булфото

„Сама ще избера хората, с които да оглавим министерството. Няма да има политически назначения. Дълбоко се съмнявам, че ще има подобни намеси и при избора на заместник-министри. Затова съм поела ангажимент и сама ще си нося отговорността.” Това заяви пред TV7 министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя бе категорична, че има пълна свобода да сформира екип и никой няма да й се бърка в назначенията.

Андреева посочи, че наследството в здравеопазването е много тежко, но то не е резултат от лошо управление само на един министър или на едно правителство.

„Проблемите са много и все не намират решение през годините. Според мен в сектора липсва приемственост. Всеки предишен министър се захващаше с много неща, а когато си тръгваше, те не бяха поемани от следващия. Той на своя страна тръгваше да реформира наново и така не стигнахме до никъде. В здравеопазването е нужна много работа и тя не е за мандат или за два. Затова ще държа да работя и с опозицията, и с партии извън парламента. Да чуя съсловията, без да има разединение, в името на една обща цел”, допълни Андреева.

Още по темата

Тя заяви, че най-спешни са промените в закона за спешната помощ. „Тези хора имат нужда от подкрепа и защита. Трябва да се увеличи и заплащането им. Това бе направено, но с много нисък процент. Ще разговарям и с финансовия министър, и с премиера Орешарски, за да настоявам за справедливост”, сподели Андреева.

Според нея са необходими промени в здравната грижа за малките населени места. „Много хора останаха без тази услуга. Много болници се закриха. Хората буквално са застрашени. Някои от болничните заведения може да заработят отново. Една от важните законови промени е въвеждането на едни и същи правила за всички здравни заведения, независимо от тяхната собственост, така че никоя болница да не си позволява да върне пациент или да го препрати в друго населено място”, каза Андреева.

Андреева ще настоява да се преосмисли финансирането на болниците, както и функционирането на здравната каса. Според нея е добре да се разбие монополът на здравната каса, за да могат хората да избират къде какви услуги да ползват.

„Ресурсите не се разпределят както трябва. Сега мотивацията на хората, които са здравно неосигурени, е нулева. Те казват – защо да плащам, като нямам доверие. Ние трябва да върнем това доверие. Касата ограничи дейностите на болничните заведения и ги докара дотам те да връщат пациенти и да се стремят да генерират доходи. Това не е тяхната цел. Те трябва да лекуват, не да мислят за смяна на дограми и лампи. Парите за здраве трябва да отиват само за здраве”, категорична е министър Андреева.

Частните болници ще бъдат задължени да сформират звена за спешна помощ, каза още Таня Андреева. Всички лечебни заведения – частни, общински и държавни, вече ще работят по едни и същи правила. Очаква се да отворят отново врати някои от закритите лечебници, сред тях ще е и тази в Девин. Сред първите задачи на д-р Андреева е въвеждането на здравната карта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase