Лазар Груев. Снимка: Булфото

Използването на специални разузнавателни средства /СРС/ трябва да бъде контролирано от независим орган. Това каза пред журналисти председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лазар Груев.

Груев заяви, че използването на СРС у нас е прекомерно и в голяма част от разследванията е основно средство за събиране на доказателства.
 
Груев припомни, че още през 2007 г. със свое решение Европейският съд за правата на човека очертава основните проблеми на подслушването у нас. Констатирано е, че тайното наблюдение се използва прекомерно, а целият контрол над СРС-тата е в ръцете на МВР.

В 21 век ние работим само с подслушвания и СРС както в САЩ през шейсетте години са разбивали организираната престъпност, заяви Груев.

Според него ресурсът на държавата трябва да се насочи към създаване на други средства за събиране на доказателства като качествена експертиза и научна полиция.

Лазар Груев ще инициира среща с премиера, министъра на правосъдието и главния прокурор, за да обсъдят проблемите със СРС-тата. Подобна среща имаше преди години покрай скандала с Мишо Бирата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase