Пламен Орешарски. Снимка: БТА

"Планът "Орешарски" следва препоръките на МВФ", коментира "Стандарт". С високи амбиции в икономиката тръгва правителството на Пламен Орешарски. Още първата точка от мерките за координиращата и регулираща роля на държавата в икономиката т.нар. план "Орешарски" предвижда стартиране на 10-годишна програма за реиндустриализация на икономиката. Управляващите имат намерение да строят заводиили да участват в съдружие с иновативни компании в строежи на предприятия. Всичко това е в синхрон с препоръката на Международния валутен фонд отпреди месец, който е за идентични мерки срещу кризата в априлския си доклад за България. Фондът отдавна не се беше занимавал с нас и затова неговите съвети по линия на ефективността на държавните разходи би трябвало да се разгледат много внимателно и ангажирано.

Приоритетите на плана "Орешарски" коментират в "24 часа" експерти. Лъчезар Богданов, икономист, посочва сред плюсовете на този план акцентите в областта на пазара на труда, който е най-големият средносрочен проблем в икономиката. Има мерки, насочени към връзка между образование и търсене на пазара на труда, насърчаване и промени в регулациите, които да позволяват различни форми на гъвкава заетост, стимулиране на инвестиции и вотрасли, където се наемат хора с по-ниска квалификация.

"Най-важно е това, че се казва: няма да се пипат данъците, ще оставим бизнеса да работи на мира. Изключително важно е, че запазваме валутния борд и всички тези начала на финансовата стабилност, с които сме свикнали. Този документ прескача между различни платформи, като е търсен прагматизмът, без да се обръща голямо внимание коя от мерките на коя политическа централа е запазена марка", коментира финансистът Емил Хърсев. Станислав Стоянов, социолог, "Алфа рисърч", определя плана като амбициозен, но на места пожелателен. Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: "Двустепенната тарифа в цената на тока е мярка, която няма да реши проблемите, но е необходима. Трябва да бъде даден шанс на правителството." Иван Нейков, експерт, бивш социален министър, препоръчва: "Да започнат дискусия за изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и на жените.

Ако не го направим, ние продължаваме да обричаме възрастните български жени на бедност." Боян Захариев, Институт "Отворено общество": "Програмата на правителството представлява списък от несъвместими идеи и провеждането на модерна социална, образователна и здравна политика е несъвместимо със съществуващата макроикономическа, бюджетна и данъчна политика, която няма изгледи да бъде променена."

"Хората са естественият партньор на Орешарски", казва в интервю за "Телеграф" председателят на ДПС Лютви Местан. Според него фактът, че кабинетът стъпва на минно поле, може реално да се окаже шансът на Пламен Орешарски. Защото в публичното съзнание няма очакване за чудеса. И това е ресурс за премиера. Но този ресурс, за да се превърне в действена политика, са му необходими решителни, макар и малки стъпки, добре разположени във времето. "Ако Орешарски спечели за партньор гражданското общество, ще си осигури здравата основа на стабилно управление иуспехът на плана му също ще бъде неминуем", смята Местан.

"Орешарски да спре източването на държавата", казва в интервю за "Труд" политологът Огнян Минчев. Той посочва две сфери, където промяната е най-необходима - ограничаване на корупционното източване на държавата от корпоративната олигархия и стабилизирането и по-ефективното функциониране на държавните институции. По-нататъшният разпад на държавността ще превърне България в територия на всевластен криминален произвол. Минчев предупреждава, че кабинетът "Орешарски" е отслабен вариант на тройната коалиция от 2005-2009 г. Той ще трябва да удовлетворява апетитите на олигархичните монополи и политическите им представители в ситуация на криза и недоимък. Върху правителството ще бъде оказван мощен корупционен натиск във всички сфери, особено в енергетиката и инфраструктурата.

"Обещано от Орешарски, гарантирано от ГЕРБ", коментира в "Преса" социологът Юрий Асланов. Според него ГЕРБ и Бойко Борисов могат да бъдат полезни на кабинета "Орешарски" само дотолкова, доколкото поставиха твърде ниско летвата на критериите за оценка на свършеното, а за опитен професионалист като Орешарски ще е лека задача да надскочи тази летва.

"Полегнала е "Атака" под дърво, под орехово", коментира "Сега". Още в деня, когато стана ясно, че БСП и ДПС имат 120 депутати, се появиха подозрения, че неколцина от "Атака" най-вероятно ще бъдат привлечени под една или друга форма. Оказа се обаче, че този път схемата включва не един или двама депутати, а цялата партия. Дори в този парламент, при тази патова ситуация правителството можеше да се избере по почтен начин, което щеше да го направи и по-стабилно. Ако наистина бяха искрени в намеренията си да обединят обществото, БСП и ДПС трябваше да проведат поне един разговор с ГЕРБ. Добра или лоша, тази партия спечели най-много гласове на последните парламентарни избори и няма как да бъде подминавана. Бившият премиер Бойко Борисов още дълго ще го играе държавник и ще обяснява, че не е бил против самото правителство, а против начина, по който то бе избрано - чрез задкулисни договорки и безпринципни съюзи. Що се отнася до "Атака", последните протести изведоха Волен Сидеров и компания на гребена на вълната и ги вкараха в парламента. Почти сигурно е обаче, че това им беше за последно.

"БСП, ДПС и "Атака" нямат интерес от нови избори", казва в интервю за "Сега" социологът Живко Георгиев. Според него БСП има интерес да покаже, че може да управлява по-добре, отколкото досега е успявала. Тя търси да се утвърди, защото независимо как ще оценим управлението на тройната коалиция - успешно или не, останаха съмнения. ДПС също иска да покаже, че е в състояние да участва в управлението по по-прозрачен и несебичен начин, отколкото това се случи в тройната коалиция. "Атака" успя успешно да смени идейната си база и поведение. Малко позабрави ксенофобската и националистическата реторика. Георгиев посочва още, че когато имаме правителство, подкрепяно от парламентарно мнозинство, парламентът се превръща в една машина за гласуване. Той залинява, нищо не прави. Законотворчеството се поема най-често от изпълнителната власт. В сегашната ситуация парламентът ще играе доста по-значима роля, отколкото досега. Имаме шанса да си възстановим статута на парламентарна република.

Проектът АЕЦ "Белене" е икономика, не политика, и ще го съживим, ако е ефективен, цитира "Дневник.bg" изявление на премиера Пламен Орешарски. "Крайната цел ще е пари от данъци да не се влагат в "Белене", подчерта министър-председателят. За енергийната система като цяло той посочи, че в нея има много резерви и се нуждае от ребалансиране, а целта ще е да не се повишават цените за крайния потребител.

"Тежкият избор за "Белене", коментира в "Стандарт" проф. д-р Атанас Тасев, енергиен експерт. Той припомня, че политическите мотиви "за" проекта "Белене" са подкрепата му от страна на мандатоносителя БСП и националистическата партия "Атака", както и положителният резултат от състоялия се на 27 януари референдум. Но държавата не е в състояние да реализира проекта при акционерно участие 51% за нея и 49% - за стратегически инвеститор. Изход от сложната ситуация е оповестеният план за изцяло частен проект с опция за държавата да закупи до 50% акции в 10-годишен период след начало на експлоатацията. Проблемите идват от икономическата криза и намаленото електропотребление у нас и региона, спадът на борсовите цени на електроенергията и въглеродните емисии правят икономическата обосновка на проекта проблемна днес.

"Да оцелеят болниците, които са най-търсени", е позицията над-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и шеф на УМБАЛ "Св. Анна"-София. Според него категорично лекарството за цялото здравеопазване е промяната в начина на финансиране. При един нормален начин на финансиране ще останат нужните лечебни заведения - тези, които изберат пациентите. Не може на един квадратен километър да има една държавна и три частни клиники.

Това е отново работа на държавата, тъй като тя издава лицензите за нови лечебни заведения. Ако пациентите имат реално право на избор и отиват само в най-качествената, другите ще фалират. Ясно е, че е недопустимо да се раздават лицензи навсякъде, а в отделни региони да фалират общински болници.

Главният прокурор Сотир Цацаров отвори няколко фронта срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и намекна, че той ще стане обвиняем и подсъдим в съвсем кратък срок. Шефът на държавното обвинение вчера внесе искане за снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ заради скандала с незаконното подслушване на президент, министри, политици и бизнесмени, съобщава "Сега". Цветанов ще трябва да си търси адвокат и заради започналата наново проверка по случая с "бебето във фризера", когато унижи четирима лекари от Горна Оряховица, като чете в парламента подслушаните им разговори. По неофициална информация ще има повторна ревизия и как е придобивал имоти през последните години. Накрая главният прокурор уличи бившия вътрешен министър в лъжа и разкри, че когато се е срещал с него по служебен повод, в кабинета му е бил депутатът от ДПС Делян Пеевски.

"Боят на лекари подхрани политическия популизъм", коментира "Сега". Българският лекарски съюз отправи ултиматум към депутатите до 15 юни да приемат с приоритет промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира нападението над лекари. Ако не го направят - ще бъдат организирани ефективни протестни действия. Това подейства като сигнал да се развихри партийният, политическият и депутатският популизъм. Мигновено бяха внесени 4 законопроекта за промени в Наказателния кодекс, отнасящи се за защитата на работещите в сферата на здравеопазването - от всички парламентарно представени партии по един. Минаха и на първо четене. Но така и не се намери човек, който да каже на лекарите, че и доживотен затвор да се предвиди, пак ще има нападения над тях, ако няма бързо хващане и ефективно наказване. И че това е основният проблем.

Въпреки отправената за пореден път препоръка от ЕК за изравняване на пенсионната възраст за мъжете и жените у нас новото правителство не възнамерява да се откаже от намерението си временно да замрази увеличението на годините и стажа за пенсия, съобщава "Сега". В първото си интервю като премиер Пламен Орешарски обяви, че кабинетът ще отстоява тази позиция пред Европейската комисия. Жените поемат най-неатрактивните места само и само да имат работа, точно те получават по-малко от мъжете. Тяхната продължителност на живота не може да се сравни с тази на французойките примерно - 84,1 години. Не може да става дума и за сравнение на условията на живот и труд, на националните особености на бит и душевност. Да не подминаваме и миграцията по нашите ширини. Тези и още няколко "дребни" подробности ще доведат в крайна сметка до това никой да не може да се пенсионира. Защото цяло поколение не може в продължение на 15 години да търпи резки промени все в посока по-висока възраст за пенсиониране, коментира "Дума".

Скокът на минималната заплата не ни прави по-богати. Време еда се спре с популизма, призовава в интервю за "Стандарт" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той отбелязва, че минималната работна заплата беше вдигната непремерено много за последната година и половина - с 40%. Това няма да ни направи по-богати. Ще станем по-богати с по-гъвкав пазар на труда, с добрата бизнес среда, с развитието на икономиката. Обещанието на БСП за 450 лв. минимална заплата е да бъде достигната до края на мандата, а не от утре. И това е реалистично обещание, ако икономиката се развива, без да създава проблеми пред заетостта и бизнеса. Според Велев назначаването на почасова работа трябва да се улесни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase