Волен Сидеров Снимка: БТА

"Предотвратихме третият мандат да бъде даден на ДПС. Аз лично гласувах да има кворум", споделя в интервю за "Труд" лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"ГЕРБ избраха ученическия подход да не се регистрират, смятайки, че така ще се провали заседанието.  В момент, в който в залата бяха патриархът, президентът, посланици, представители на всички институции и обществени организации, да си играеш на "иди ми - дойди ми", е безотговорно. И да се беше провалило заседанието - какво? Това попитах ГЕРБ и от трибуната - какво точно искат? Ако няма кворум днес, ще има утре - тази игра не може да е всеки ден. Целта им явно бе да казват, че "Атака" е дала подкрепа", коментира Сидеров.

"БСП получава шанс за доверие", заявява в интервю за "Труд" лидерът на партията Сергей Станишев. "БСП има уникалния шанс да изкупи и стари вини и да покаже, че нашите представители в парламента и в изпълнителната власт не работят за личен интерес. Като лидер на партията мандатоносителка съм казал ясно на всички министри, независимо откъде идват, че очаквам от тях да работят не за себе си, а за обществена полза. Компромиси няма да има", обещава Станишев.

По думите му кабинетът започва с "ужасно наследство". "Пари в хазната няма! За последния месец от своето управление Бойко Борисов прие над 20 постановления на Министерския съвет, с които разпредели 300 милиона! Прас-прас, предизборно! През август България трябва да плати заема, който взе кабинетът "Борисов" в последните седмици от своето съществуване - 800 млн. лв. Трябва да се платят и 600 млн. лв. вноска към МФ. Честито на кабинета "Орешарски", заявява Станишев.

В отговор на въпрос лидерът на БСП коментира и поведението на "Атака" по време на гласуването. Той го определя като "закономерно". "Предизборният ангажимент на Волен Сидеров беше да не допусне ГЕРБ във властта", посочва Станишев.

"Успехите на всяко правителство са всъщност успехи за България", е заглавието над интервю в "24 часа" с Петър Стоянов, президент на България от 1997 до 2002 г. "В интерес на страната е новоизбраното правителство да управлява по-дълго. В момента България има нужда най-вече от спокойствие и разумен, балансиран тон в политиката и управлението. Ситуацията никак не е лека - министрите на Пламен Орешарски могат да си позволят да бъдат усмихнати само в деня на гласуването на кабинет.

Самодоволството, което демонстрираха част от бившите министри на Бойко Борисов, днес ще бъде съвсем неуместно. Още по-малко - демонстрацията на реваншизъм по отношение на бившия кабинет на ГЕРБ. Най-важното, което има да казва това правителство - че не е заложник на корпоративни и олигархични интереси", съветва Стоянов.

За "Новинар" социологът Васил Тончев коментира: "Все пак дададем допустимия толеранс от сто дни. Затова, ако  новото правителство иска да получи доверието на хората, то няма друг шанс освен да управлява прозрачно и бързо. Мисля, че имат този шанс да се докажат най-вече по време на предстоящата зима, която се очертава да не е по-лека от предходната. Ако не се справят до пролетта, то очаквам нови избори паралелно с вота за Европарламента. Ако пък успеят, ще получат доверието и уважението на гражданите. Сега общественото мнение е най-важното." По думите на Тончев отборът на Орешарски ще спечели само ако заложи на екипната игра.

В интервю за "Монитор" социологът Кънчо Стойчев дава своята прогноза: "Очаквам в парламента постоянен дебат. Това няма да бъде онова управление, което си прави какво му нареди Борисов. И Борисов, който натиска едно копче и ръцете в парламента се вдигат. И Цветанов, който разнася едни куфарчета и депутатите бяха купувани. За България е по-добре да живее в напрегнат диалог. Да имаме истински парламент, който е над правителството."

"Монитор" цитира статистика, според която тийнейджърите между 16 и 18 години пият редовно, поне веднъж месечно те си правят запой. Това се отнася за 87 на сто от младежите и девойките, показват резултатите от проучване "Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици" /ESPAD/. Всеки трети ученик в България е употребявал алкохол преди да навърши пълнолетие или поне 40 пъти е пил спиртни напитки, вино или бира.

След две поредни години на тежки промени в пенсионната ни система, които ограничиха максимално достъпа до пенсиониране, българите са заплашени от нови рестриктивни мерки в пенсионната система, алармира под глава "Сега". Това става ясно от последните препоръки на Европейската комисия за бюджетни мерки и икономически реформи за преодоляване на кризата и стимулиране на растежа през 2013 и 2014 г. От доклада на комисията, в който се анализират напредъкът на страната ни и Конвергентната програма на правителството, става ясно, че Европа не е доволна от ситуацията в икономиката и енергетиката, социалната сигурност и мерките за заетост, здравеопазването, образованието, правосъдната система.

И това лято около 1/3 от плажовете по Черноморието ще останат неохраняеми, съобщава "Сега". По закон до 31 май МРРБ трябва да обяви кои плажове ще са неохраняеми, а областните управители на Варна, Добрич и Бургас трябва до 1 юни да поставят предупредителни табели. За 64 плажа не са намерени концесионери или наематели и за този сезон, но така е от години. Останалите 121 ще се поддържат от частници, чието задължение е да осигурят спасители от 1 юни до 30 септември.

Цените на морските кръчми се вдигнаха преди началото на летния сезон, отбелязва "Стандарт". Ресторантьорите обясняват, че хапването в горещите месеци ще е по-солено заради увеличението на меса, плодове и зеленчуци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase