Румен Петков. Снимка: Булфото

Цветлин Йовчев е човек с държавническо мислене и не разбирам атаките срещу него, обяви бившият вътрешен министър от кабинета на тройната коалиция Румен Петков.

"Аз не разбирам атаките срещу Цветлин Йовчев като кандидат за вътрешен министър по две причини: първо, г-н Йовчев е офицер от кариерата, а в момента в МВР, с оглед всички тези трусове деморализация, демобилизация, е нужен човек, който познава системата, и ще внуши спокойствие вътре, ще даде сигурност на състава.

Второ, този човек е показал, че за него участието във властта не е самоцел, а е показал морални стойности, показал е принципи, а това е нужно повече отвсякога на системата, с оглед на последните години", посочи Петков пред "Фокус".

Той изказа мнение, че Йовчев е напуснал ръководството на ДАНС с цел да съхрани нейната чест и достойнство, както и своята професионалната чест и достойнство.

Той напусна кабинета на президента достатъчно деликатно, за да съхрани държавността. Тоест имаме човек с държавническо мислене, който познава системата и нещо много важно – той показа, че може да направи и то сериозни реформи в ДАНС, заяви Петков.

Той обаче не одобри кандидатурата на Десислава Терзиева за министър на регионалното развитие и благоустройството. Аргументите за дамата, която се предлага за регионален министър, че притежава експертни и професионални качества, за мен не са понятни, без да я подценявам, разбира се, посочи Румен Петков и продължи:

"Тя произлиза от една администрация, срещу чиито похвати и средства ние се борихме. Ние подценяваме един огромен експертен професионален потенциал, който имаме в лицето на кметове, не само настоящи, а и бивши, които са доказали себе си като управленци, които имат изключително голям потенциал".

"И да загърбим тях заради дамата от администрацията, срещу която се борехме, за мен е абсолютно непонятно", подчерта Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase