Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и проф. Николай Овчаров откриха музея. Снимка: БТА

Бившият премиер и настоящ депутат от ГЕРБ Бойко Борисов откри днес подземния музей на базиликата "Света София и призна, че се радва, че в най-голямата криза са успели да направят този проект и това ще продължи и занапред.

София става средище на музеи, след като десетилетия наред комунистите не бяха правили нищо,коментира той, цитиран от „Фокус”.

На въпрос - „харесаха ли Ви разкопките в базиликата”, Бойко Борисов отговори „Е, нали съм го правил аз, какво да не ми хареса”.

Според него вложените пари в проекта си струват.

„Заслужават си, защото, когато влязоха Ромпой, Барозу, шведският премиер Фредерик, датският премиер, още когато се строеше... Имам десетина броя посещения с делегации, преди да се открие. Всички, като отидоха в Брюксел след това, казаха: „Бойко, ние не Ви познаваме. Вие сте уникални в своята същност като държава. Не ви познаваме"...". Борисов посочи, че България е била позната с атентата срещу папата. Затова считам, че само с този музей, София става изключително притегателен център за туристи, посочи Борисов.

„Като дойдат делегации, като отидат на Ларгото, като дойдат тук, и на "Александър Невски", Боянската църква, крепостта Урвич... Целият център става едно средище на музеи, което е прекрасно за България. Десетилетия наред комунистите не бяха правили нищо, и това го потвърдиха знатни имена в българската археология, като проф. Николай Овчаров, архитект Васил Китов, с които имах честта 4 години да работя като премиер и преди това - като кмет, за да се случат всички неща сега”, коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase