Бойко Борисов при президента Плевнелиев. Снимка: БТА

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата за съставяне на кабинет почти веднага след като го получи от президента Росен Плевнелиев.

Преди това Борисов само изреди министрите от кабинета, който би предложил, ако имаше необходимата подкрепа в парламента.

Плевнелиев посочи, че още днес ще връчи мандат на втората политическа сила - БСП. Това ще стане от 15.30 часа на "Дондуков" 2.

Такъв тежък тумор от тази тройна коалиция ще се развие в тялото на държавата, та нека след това сами да се сърдим на себе си, че сме го допуснали, предупреди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов веднага след като върна получения от президента мандат.

Все пак, както обеща, Борисов представи евентуалния кабинет, който можеше да управлява, ако не беше върнал мандата.

Очаквано лично той щеше да е премиер за втори път. В потенциалното правителство влизат още 90 на сто от старите му министри.

За вицепремиер и регионален министър той пак посочи Лиляна Павлова. Томислав Дончев - за вицепремиер и министър по еврофондовете, Владислав Горанов - за финансов министър, Делян Добрев - на икономиката и туризма, Веселин Вучков на вътрешните работи, Аню Ангелов - на отбраната, Стефан Воденичаров - на образованието, Десислава Атанасова - на здравеопазването, Ивелина Василева - на екологията, Десислава Танева - на земеделието, Свилен Нейков на спорта.

В правителството на Борисов за министър на енергетиката е предложен  Димитър Главчев, за министър на транспорта - Ивайло Московски,  за министър на електронното управление - Доброслав Димитров, за социален министър - Тотю Младенов и за министър на културата - Вежди Рашидов.

Борисов коментира, че е длъжен да представи правителство, въпреки че то няма да управлява, заради избирателите, които са гласували за неговата партия.

„Така както преди 4 години ГЕРБ дойде на власт, така и сега българските избиратели пожелаха да ни изберат за първа политическа сила.

Обещахме на избирателите си да не влизаме в безпринципни коалиции и единственият шанс да направим правителство беше с „Атака”, която обаче седи на европейския химн и нарича посланиците на европейските ни партньори „дебелобузи чичковци”, а ние се надяваме да получим 24 милиарда от ЕС”, обясни лидерът на ГЕРБ.

„Срам е за лидера на европейките социалисти, за Лютви Местан, да влизат в задкулисни коалиции и чрез трикове и игри да създават правителство", смята бившият премиер. Той припомни, че когато се отказа от властта и подаде оставка, призна грешките, които е допуснал, и на първо място е посочил горделивостта.

Те бяха горделиви, знаейки за тази уйдурма, която направиха с „Атака”, и дори не ни се обадиха да ни поздравят като първа политическа сила. Да бяха казали: Дайте ни един депутат, аз лично щях да го направя, аз щях да им гласувам един глас, само да не се излагаме в Европа, защото всички посланици се изнизаха от парламента, когато депутатите на „Атака” седнаха на европейския химн. Това е срам за Станишев и Местан”,  отсече още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase