Снимка: архив, Булфото
fallback

Правителството прие промени в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. В края на април служебният премиер Марин Райков съобщи, че в една банка са съсредоточени 54% от парите на държавата.

Заради банковата тайна Райков не съобщи коя е тя, но беше категоричен, че трябва да има правила за депозирането на парите на държавните фирми.

Според промените търговските дружества с над 50 на сто държавно участие ще могат да държат в една банка до 25% от парите си, а изборът на кредитна или финансова институция ще се извършва на база на представени оферти от най-малко пет институции. Ограниченията за концентрация ще се отнасят за възложители с балансова стойност на паричните средства над 3 000 000 лева.

Нарушения на стойност 8.9 млн. лева при обществени поръчки е установила Агенцията за държавна финансова инспекция за 2012 година. Отчетът на АДФИ за миналата година беше приет днес от Министерския съвет.

Проверени са общо 2 446 обществени поръчки на стойност 9 862 896 203 лева. От тях 7 817 961 026 лв. е стойността само на една от тях - за избор на изпълнител за изграждане на АЕЦ „Белене", проведена от „НЕК" ЕАД през 2006 година. Финансовите инспекции констатират 2 373 нарушения при 1 235 процедури за обществени поръчки и 310 случая на непроведени процедури за обществени поръчки при наличие на основания за това.

Министерският съвет взе решение за предоставяне на общо 13 млн. лв. от централния бюджет за 2013 г. по бюджета на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. От тях десет милиона лева ще отидат за финансово осигуряване на дейностите по извеждане от експлоатация на първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй". С останалите три милиона лева ще бъде осигурена програмата за национална туристическа реклама за 2013 г.

Правителството прие постановление за предоставяне на допълнителни 4 000 000 лв. по бюджета на Българската академия на науките за подпомагане на дейностите по научно обслужване с висока обществена и държавна значимост.

Кабинетът увеличи с 3 млн. лева средствата за национални доплащания за животни за 2012 г., които ще бъдат изплатени през настоящата година. Увеличението е заради промени в законодателството и регламенти на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 10 години

тоя *** Плевнелиев съсипва държавата само за да угоди на Прокопиев. И вместо дъравата да печели отлихва, сега ще е на загуба. малоуми

13

Анонимен

преди 10 години

и сега вместо да се печели от лихви, само ще се губи,само защото на Плевнелиев и Прокопиев не им изнася

12

Анонимен

преди 10 години

Никога не са публикувани обяви за работа в Корпоративна Търговска Банка .......ЗАЩО ??????

fallback