Снимка: Булфото

„Основното изпитание пред управляващите са следващите 3-4 месеца. Предстоят важни решения за бюджетната рамка на Европейския съюз за периода 2014-2020 г., както и за разчетите на България за следващата година. Не считам, че е добре за икономическата перспектива пред страната ни да има нови предсрочни избори“, коментира в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR политологът Борис Попиванов.

По думите му има несъмнена решимост на всички политически сили, които влизат в състава на Народното събрание да са тук поне до пролетта на 2014 г. „Те ще предложат мерки, които хората ще одобрят. Явно без натиск в България нищо не може да бъде свършено добре. Създалата се обстановка действа като катализатор“, коментира още експертът.

Според него само дейностите на новото правителство могат да гарантират, че то ще бъде програмно, а не коалиционно. Той прогнозира, че до 3-4 седмици ще има нов кабинет.

„Прецедент в световен мащаб е политическа партия победител да иска касиране на изборите“, каза още Попиванов. По думите му няма как да се развие ново силно дясно с наличието на фигури като Бойко Борисов и Цветан Цветанов на позициите, на които са те в момента. „Факт е също, че ролята на опозиция ще бъде тежко изпитание за ГЕРБ“, обясни политологът.

Той уточни още, че за разлика от всички останали кандидати за мнозинство, които говорят за мерки, обхващащи цял мандат от 4 години, то планът „Орешарски“ предлага доста по-спешни решения и дейности, касаещи важните институции в страната. „Тази програма не може да бъде наречена само лява или само дясна. Ако тя бъде изпълнена, ще можем да добием повече информация относно бъдещото управление“, заяви Борис Попиванов.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase