Снимка: архив Булфото
fallback

През 2012 година е имало симптоми на флирт между ДПС и ГЕРБ, заяви Осман Октай, бивш зам.-председател на ДПС пред Нова телевизия. По негови думи ръководителите на двете партии са търсели мостове за комуникация, но “поредица от неслучайни събития попречили на комуникацията“.

Според него не било случайно „объркването” на Местан между резиденциите на президента и министър-председателя, „това, че се появи на вратата на Борисов и пиха кафе”.

Припомняме, че през 2011 година стана известна случка, при която председателят на ДПС Лютви Местан, тогава зам.-председател, случайно попадна в резиденцията на тогавашния премиер Бойко Борисов, въпреки че беше тръгнал на среща при президента в периода 2002-2012 Георги Първанов.

По думите на Октай поредица от събития като опита за атентат срещу Доган, отсъствието на НСО от залата в НДК, където се провеждаше партийната конференция на движението, а след това обвинението на Борисов, че Доган е поръчител на неговото убийство, са нагнетили напрежението между двете партии. Според бившия член на ръководството на ДПС комуникацията между двете партии след тези събития е невъзможна.

Когато в политиката влезеш в конфликтна зона и обръщаш всички в политическото пространство срещу своята партия и ръководство, и се вкарваш в тежка конфронтация – неминуемо ще попаднеш в обсадна ситуация, това направиха ГЕРБ, заяви Октай.

Според него ДПС има огромното желание да излезе от „сатанизирания образ” и да се превърне в общополитическа формация.

Осман Октай направи интересен паралел между самозапалилия се Пламен Горанов от Варна и нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган – Октай Енимехмедов, който насочи газов пистолет към главата на партиеца по време на конференцията на ДПС.

„Какво кара един млад, образован мъж да се изправи пред оръжията на НСО. Още тогава казах, че това ще преобърне съзнанието на много от мюсюлманите в България – защо рискува живота си един млад, толкова образован, симпатичен младеж. Значи нещата са минали всякакви граници”, заяви още Октай.

„Очаква ни кабинет с премиер Орешарски. Много важно е дали ще бъде с негова програма. Много важно е как той ще балансира екипа си – без ярки партийни представители. „На негово място бих отишъл и при ГЕРБ”, каза още Октай. Според него Орешарски трябва да иска подкрепа от всички парламентарно представени сили, без да търси съглашателство с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 10 години

Правдив и смислен анализ прави Осман Октай и много мъдър съвет към спрягания за премиер на странатаДано имат уши да го чуят!

6

Анонимен

преди 10 години

Изрязали сте най-интересната част от интервюто - Осман Октай "предрече" още миналата година всичко това, което се случи от февруари насам.Дали е екстрасенс или просто е научил за нечий план?

5

Коментар

преди 10 години

ДПС вече са минало, затова така се пенят.

fallback