fallback

Аргументи за касиране на вота няма дори ако се следва логиката на монтанската юридическа школа, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него искането на ГЕРБ е нелепо.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще поиска касиране на вота заради грубо нарушаване на деня за размисъл.

Станишев определи позицията на ГЕРБ като деструктивна, безотговорна и "всъщност пораженческа позиция на партия, която твърди, че е получила най-много гласове".

Той беше категоричен, че единствената цел на Бойко Борисов е да предизвика дестабилизация в страната и по този начин да удължи работата на служебното правителство, което според лидера на левицата е „Б“ отбор на ГЕРБ.
Той няколко пъти повтори, че в изготвения от предишното мнозинство Изборен кодекс има ясна дефиниция какво означава агитация в деня за размисъл и такава в събота не е провеждана.

Според Станишев имало очевидно разминаване в две заявени от Борисов намерения – от една страна, касиране на изборите, а от друга – предлагане на кабинет.

„Аз няма да говоря с медицински термини, това е висш пилотаж на експертност,  тъй като разбрахме, че Борисов е най-големият експерт в държавата", заигра се Станишев с днешното изказване на Борисов.

Според соцлидера мечтата на Бойко Борисов била в Конституцията да се запише текст, че докато ГЕРБ не постигнат резултат от 121 депутати, всички избори трябва да се считат за невалидни.

Лидерът на БСП за пореден път призова президентът да свика възможно най-скоро първото заседание на 42-рото НС. По думите на Станишев това можело да стане още другата седмица. Веднага след това държавният глава трябвало да пристъпи към връчване на проучвателен мандат на първата политическа сила ГЕРБ, от който обаче Борисов трябвало да се откаже, е мнението на левицата.

Лидерът на социалистите обясни още, че според него искането за касирането на резултатите несъмнено цели и да се отклони общественото внимание.

От левицата обясниха, че те също възможно най-скоро ще започнат консултации с „Атака“ и ДПС за програмно правителство. Станишев не каза директно дали в предложения от БСП кабинет ще има политически лица. Той само уточни, че всички те ще бъдат експерти.

Oще по темата
От БСП днес разкритикуваха и изказванията на Бойко Борисов относно изборните резултати. По думите на Станишев нямало за какво да се честити на ГЕРБ, защото не се знаело колко от тези 97 мандата, които са взели, са осигурени чрез контролиран вот, купуване на гласове и други изборни нарушения.

Станишев не пропусна да попита Борисов и дали разполага с официалните резултати на ЦИК, тъй като според тях БСП побеждавала ГЕРБ в Стара Загора за разлика от прочетените днес от Борисов данни.

Петър Курумбашев пък нарече началото на пресконференцията на ГЕРБ обида за демокрацията. „Не си представям, че гласът на един човек на 60 години е по-маловажен от гласа на един човек на 30 години“, заяви избраният за депутат от левицата.

Станишев беше категоричен, че се надява КС възможно най-скоро да се произнесе по искането на ГЕРБ за касиране на вота и беше категоричен, че не се притеснява от решението на магистратите.

„Г-н Борисов демонстрира, че собственото му политическо оцеляване е много по-важно за него, отколкото държавата", възмути се Петър Курумбашев.

Лидерът на социалистите отново изказа и предположение, че ГЕРБ не желаят да управляват, за да решават проблемите на хората, а за да “заметат“ следите от предишния си мандат.

Имаме информация, че много депутати са подложени на натиск и рекет, заяви още Станишев, като загатна, че по този начин ГЕРБ ще се опитат да си осигурят мнозинство. Той призова от партията на Бойко Борисов “да спрат с това безобразие“. Според него предишните управляващи нямали политическо бъдеще, а по-скоро работа с дейността на прокуратурата.

От левицата днес се спряха отново и на случая с иззетите бюлетини от печатницата в Костинброд. По думите на Станишев не може да се смята, че Йордан Бончев, собственик на “Мултипринт“, е действал на своя глава, без поръчение на някого.

Петър Курумбашев зададе и риторичен към присъстващите журналисти въпрос "С кого е говорил собственикът на печатницата?" а) Сергей Станишев, б) Лютви Местан, в) Бойко Борисов, г) Цветан Цветанов.
Припомняме, че вчера от прокуратура обявиха, че Бончев е разговарял с някого и след това променил част от показанията си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

340

Мая

преди 11 години

Другарят Станишев много рИва ,че изборите са фалшифицирани и понеже аз силно му вярвам желая касирането им. Мой дълг е да сигнализирам съответните органи ако имам основания да смятам ,че е извършено престъпление,а сълзите и сополите на другарите са бая основание. Никой психиатър на планетата не може да обясни как хем реват ,че нещо е фалшифицирано, хем не искат да го касират и хем пък искат да се възползват от тая фалшификация за да управляват. Загадка, брадърс енд систърс. Било безотговорно да искаме касиране. Д'*** тая социалистическа логика: реват ми,че има престъпление,аз сигнализирам Конс

339

Интелигентката

преди 11 години

До КокоАз гласувах за ГЕРБ и винаги ще гласувам за тях! Аз не съм с ниско образование, защото съм българка и имам 2 висши образования! Опровергавам думите на Коко, че за ГЕРБ са гласували само неграмотни и хора с ниско образование! Беше точно обратно - за БСП гласуваха купенити неграмотни *** и фанатизираните червени бабички и дядовци!

338

nilesev

преди 11 години

Абе Коко, ти да не си бившия Гюро Михайлов дето се изявяваше по форумите. Сменил си името на един *** с името на ерин *** от цирка. Е и това име много ти подхожда.

fallback