Сотир Цацаров не смята, че вотът е опорочен. Снимка: БТА, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров категорично отрече възможността да сезира Конституционния съд /КС/ за касиране на парламентарните избори.

Според него акцията и случилото се след нея в Костинброд не опорочават вота. Освен това откритите бюлетини не са напускали печатницата.

"Случаят в Костинброд не трябва да се използва за тези цели. Имаме категорични доказателства, че тези бюлетини не са напускали печатницата, ние сме предотвратили напускането им”, смята главният прокурор.

По-рано днес обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че ще иска касиране на вота най-късно утре заради нарушаването на закона в деня на размисъл след акцията, при която бяха открити 350 хиляди бюлетини в склад на общински съветник от бившите управляващи в Костинброд.

Още по темата
Пред БТА конституционалисти коментираха, че няма предвидени специални срокове в основния закон, по които КС трябва да се произнесе по евентуална жалба за отмяна на изборния резултат.

Така например други възможности за сезиране на КС са това да стане чрез президента или чрез 48 народни представители.

Последната възможност обаче може да бъде реализирана едва след като парламентът бъде конституиран.

По отношение на изказването на Цветан Цветанов, че ще поиска сваляне на имунитета си, когато положи клетва като народен представител, Цацаров коментира: „Процедурата е такава – първо се внася искане, после отказ, не можеш да влезеш и да кажеш - аз се отказвам от имунитета си. Щом е направил такова предложение, ще се откаже от имунитета си според съответните правила в Народното събрание”.

Главният прокурор заяви, че според него нямал нужда от засилена охрана, но преценката се правила от НСО.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase