Росен Плевнелиев Снимка: архив, БТА

Въпреки че след изборите изглежда почти невъзможно да се направи правителство заради предварителните заявки на партиите, които влязоха в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”, президентът Росен Плевнелиев заяви, че се надява да има стабилен кабинет, защото другото означава дестабилизация на страната.

В президентството няма да има задкулисни уговорки, няма да се водят преговори на тъмно, няма да се правят коалиции тук, те могат да се правят в Народното събрание или в партийните централи.

Тук формули 3:5:8 или 4:5:8 няма как да се случат, увери в същото време той. Плевнелиев още в петък събира на консултации лидерите на партиите, които преминаха бариерата от 4 процента за влизане в парламента.

В 10 часа той ще се срещне с бившите управляващи ГЕРБ, който пак спечелиха най-много мандати, в 11 часа с БСП, в 12 часа с ДПС и в 13 часа с „Атака”.

„Няма да е лесно да се състави правителство след всичките тези скандали по време на кампания, но проблемите на нацията остават за решаване и за това ни трябва парламент, колкото може по скоро”, изтъкна Плевнелиев. „България няма нужда от повторни избори сега, това ще създаде предпоставки за по нататъшната дестабилизация на страната и ще отблъсне инвеститорите”, каза държавният глава и апелира за отговорност политиците.

Според него правителство трябва да има ясни приоритети и докаже с хората, които ще са в него, че ще бъде компетентно и ще движи нацията напред. Плевнелиев е убеден, че до края на май 42-рото Народно събрание ще проведе първото си заседание. Веднага след като се съставят парламентарните групи, президентът ще даде мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Ако лидерът на партията Бойко Борисов го върне, шанс да правят кабинет ще получат социалистите. Държавният глава очаква компетентните органи да си свършат работата относно нарушенията по време на изборите, както и на кампанията.

Служебното правителство ще продължи да управлява, докото не бъде съставен нов Министерски съвет.

"Неприемливо е да се подкопават основите на демокрацията само с цел да има победа. Партиите трябва да работят за подобряване на отношенията си с хората, а и помежду си, защото на тези избори бяха изгорени много мостове”, упрекна политиците той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase