Снимка: БТА

Парламентарните избори са били легитимни, в среда със защитени основни права на хората и направени по открит начин от ЦИК. Това каза Оуен Мърфи, координатор, ръководещ наблюдателната мисия на наблюдателната мисия на ОССЕ.

Хората имат правото да изразят своята гледна точка, но много граждани нямат доверие в институциите и затова не участваха в изборите, каза Андреас Грос, ръководител на делегацията на ПАСЕ.

Хората не виждат политици, които защитават техния интерес, обясни той сравнително ниската избирателна активност. Всеки участник в изборите, всяка партия трябва да има еднакви възможности, но в предизборната кампания се повлия от парите и не може да се говори за 100 процента свободни и прозрачни избори, каза Грос, цитиран от БТА.

Въпреки добрата организация на изборите от страна на ЦИК е имало доста нарушения в предизборната кампания и сериозни препятствия по независимостта на РИК и СИК. Председателите на РИК бяха почти изцяло с председател от управляващата до скоро партия. Забраната за агитация на майчин език, според наблюдателите на ОССЕ, е нарушение на правата на малцинствените групи.

Паралелното преброяване от чужда фирма е израз за недоверие към работата на ЦИК, допълниха още чуждите наблюдатели на изборите. Някои частни медии създадоха условия за неравнопоставеност чрез платени предизборни съобщения, които не винаги са били обявявани като такива, допълни Оуен Мърфи.

Медийната среда по време на предизборната кампания е била плуралистична, но е липсвало прозрачност относно собствеността на медиите, посочиха наблюдателите. Обществените радио и телевизия и някои частни медии са осигурили безплатно време за изява на кандидатите, но голям дял от информацията по време на предизборната кампания е трябвало да бъде излъчена и напечатана срещу заплащане и това е създало неравностойно поле за участие на политическите сили, допълниха наблюдателите.

Случаите на подслушване в периода преди изборите, както и притесненията за бюлетините открити в печатница ден преди вота са намалили общественото доверие в изборния процес, посочиха наблюдателите. Кампанията на места е била негативна, а някои партии са използвали подстрекателска и ксенофобска реторика.

Международните наблюдатели отбелязаха, че обвиненията за купуването на гласове са повлияли отрицателно върху предизборната кампания.

Избирателите можеха да направят свободен избор в конкурентна среда и властите предприеха реални стъпки за запазване честността на изборите, но скандалите и наскоро откритите допълнителни бюлетини, за които не беше дадено задоволително обяснение, подкопаха доверието на хората в политическата система, и което е по-тревожно, накараха хората да се съмняват в самия изборен процес, каза Оуен Мърфи.

Съществуват известни опасения за независимостта в секционните избирателни комисии, но излъчването на заседанията на ЦИК по интернет се приема като много добра стъпка, посочиха наблюдателите от ОССЕ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase