Снимка: архив, Булфото

Пет партии са почти сигурни за следващия парламент, а още три имат шансове да прескочат бариерата от 4%.

Това показва национално представително проучване на АФИС, проведено в периода 26 април - 3 май.

На открит въпрос, без посочени имена на партии и коалиции -  Ако парламентарните избори са днес, за коя партия или коалиция бихте гласували? - 21.8% отговарят, че биха гласували за ГЕРБ, за БСП – 19.5%, за ДПС – 6%, „Атака“ - 5.8%, РЗС – 3.6% „Движение България на гражданите – 3.4%, НФСБ – 3.3%, за други партии биха гласували 3.5%.  31% от анкетираните казват, че няма да гласуват.

Разширявайки електоралната си подкрепа БСП вече е в непосредствена близост до основния си съперник ГЕРБ и вече изостава с по-малко от 3 пункта, но при много по-висока мобилизация на твърдото си ядро, коментират социолозите.

Скоростта, с която ГЕРБ губи привърженици, както и по-слабата мобилизация на неговите поддръжници, прави развръзката от вота непредвидима, смятат от АФИС.

Стабилна и нарастваща е подкрепата за ДПС, която партия стартира кампанията сравнително неубедително. За разлика от нея първоначално високата подкрепа за партия „Атака“ спада, но основният фактор за това развитие е кампанията на Националния фронт за спасение на България, който сякаш се е скачил с Атака и я източва, поделяйки националистическия вот, коментират още социолозите.

Кампанията изведе на печеливша позиция още една партия – РЗС. Социолозите отчитат две паралелни тенденции: първо - спадащата обща избирателна активност, второ - мобилизацията на твърдите привърженици на основните партии.

При Движение България на гражданите (ДБГ) – обратно, кампанията снижи подкрепата, която преди месец правеше тази партия да изглежда сигурен участник в следващия парламент, коментират още от АФИС.

Показателни са и данните, получени в отговор на закрития електорален въпрос, при който на интервюираните са изброявани имената на партиите от бюлетината във вида, в който е извършена тяхната регистрация в ЦИК и в който избирателите ще участват в изборите в действителна обстановка на 12 май.

ДБГ получава подкрепата на 4.0 на сто от избирателите, докато в полза на РЗС декларират готовност за вот 5.4 на сто.

Реални шансове за парламентарно представителство освен НФСБ, макар и по-слаби, има и ДСБ. Следващото Народно събрание със сигурност ще бъде съставено от 5 партии, но е възможно техният брой в последните дни на кампанията да нарасне до 8, съобщават от АФИС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase