Снимка: архив, БТА
fallback

Подслушванията не са новост, новото е, че в България се случи чудото, че една институция заработи пред очите ни – прокуратурата. Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев. Според него е изключено след Цветановгейт ГЕРБ да се върнат отново на власт. По думите на Райчев основната цел на Борисов била да „додрапа“ до президентските избори през 2016 г.

„Че в страната се подслушва е факт, който знаем от 11 години, че Цветанов подслушва не кой да е, а самия Бойко Борисов, излезе още с Мишо Бирата. Нещо повече, сега действащият президент, който според злите езици сега топли стола на г-н Борисов за 2016 година, каза, че е съгласен да го подслушват“, коментира Райчев.

Той определи като абсурдно поведението на президента Росен Плевнелиев, който вече трети ден не е заел позиция и не се е изказал по скандала.

„Щом Цветанов подслушва своите, какво ли прави с чуждите – беше ясно, че подслушват и президента Първанов, и лидерите на опозицията, и т.н.“, каза още Райчев.

Oще по темата
Според него реакцията на вътрешния министър Петя Първанова по скандала била позорна, дори по-позорна от тази на Цветан Цветанов.

По думите на Райчев служебното правителство, което вместо да каже "не знам, я да видим", казва: "бе не знам, ама няма какво да гледаме".

Социологът е категоричен, че ГЕРБ изобщо не са имали намерение да слизат от власт. Цветанов постъпвал панически да крие следите си не когато слиза от власт, а в момента когато става ясно, че някакъв прокурор идва на проверка във ведомството. 

Райчев е категоричен, че действията на главния прокурор Сотир Цацаров са изненадали ГЕРБ и по думите му „партията няма да стане от този удар“. Връзката Цветанов-Борисов е толкова силна, че той не може да го изхвърли. Цветанов може да го потопи за минути, категоричен е Андрей Райчев.

Политологът Евгений Дайнов заяви пред БНР, че ГЕРБ продължава да се държи като управляваща партия и че все едно вече е спечелила следващия мандат.

"Аз твърдя, че не знам и никой не може да знае отсега какви ще бъдат резултатите на изборите, защото в тази ситуация всякакво събитие може да изметне всичко надолу с главата", каза Дайнов.

Той смята, че протестите излязоха "ялови", защото не преминаха в чисто политическата си фаза, а останаха на ниво "бунт". "Не може да се появи такъв субект, който да събере достатъчно гласове срещу всички", коментира политологът по повод възможността участващите в протестите да имат свое политическо представителство в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

beli

преди 11 години

пак комунистически празни приказки борисов ако искаше преди 2г ставаше президент нямаше кой да го спре

104

Гюро Михайлов

преди 11 години

Народът започна да се променя! Може би това е единственото добро, което ГЕРБ направи, без да го осъзнава! Показа ни какви НЕ трябва да бъдем- мутри, крадливи, да бъдем добри, да нямаме кумири като Ивана... Да не допускаме простотията в себе си и властта!

103

Анонимен

преди 11 години

grobove kirlivi bokovi vie ste za zatvora

fallback