Лидерът на ДСБ Иван Костов. Снимка: Булфото

Хората въобще не се интересуват от подслушванията, техният основен проблем е бедността и загубата на работа, коментира лидерът на ДСБ Иван Костов по Нова телевизия.

Въпреки това и той смята, че главният прокурор Сотир Цацаров трябва да изясни кой е мотивът и кой възложителят на подслушването на политици, след като проверка на обвинението установи, че има пробив в системата по време на проверка по сигнал на соцлидера Сергей Станишев.

„Има една съществена разлика между този скандал и предишните, защото досега винаги подслушването е ставало по искане на следователи и със знанието и разрешението на съда, а в случая нито прокуратурата знае, нито съдът е разрешил. Има други възложители на тази поръчка и няма кой да е друг освен Бойко Борисов и Цветан Цветанов“, настоя Костов.

Скандалът обаче има далеч по-големи измерения в медиите, отколкото реално засяга хората.

Още по темата
„Те имат една тема – обедняването, загубата на работни места, хората се вълнуват само от това и само за това питат, дори и работещите, но въпреки това усещат, че доходите им намаляват, бизнесът им се стеснява“, сподели наблюденията си от разговорите по време на предизборните си срещи тъмносиният лидер.
 
Хора от няколко града дори са му се оплакали, че възстановена земя от поземлените комисии, актувана от общини, им е взета отново.

„Те обаче нямат пари да плащат съдебни такси и не могат да вземат своето, което им е отнето от някакви властващи хора, не могат и пред съда да се защитят поради немотията, това са  проблемите, а не подслушванията“, отсече Костов. 

Според него в тези случаи прокуратурата трябва да се намеси, защото тя отговаря за спазването на законите и трябва да гарантира, че никой не може да посяга на правата и свободите на хората, така както са записани в Конституцията.

„Подслушването е важно, но това е лековат разговор на фона на проблемите на хората“, настоя той и добави, че това става по време на изборна кампания, когато политиците нямат никакви послания как да се спре обедняването и заради това занимават българите само с подслушване.

„Виждам цялата кампания потекла в руслото на взаимни обвинения за подслушване, а хората си казват – „много важно“ и сигурно се и гневят още повече: „Тия кога най- накрая ще спрат да се занимават само със себе си и ще погледнат към нас“, обобщи Командира.
 
Той припомни, че вълната от протести, която доведе и до оставката на кабинета на Бойко Борисов, тръгна заради  злоупотребите на монополистите, високите сметки, но вместо хората да получат решения в правилната посока, са получили предсрочни избори.

„Ние не искаме да участваме в това, защото имаме свои силни послания, искаме да върнем спомена за 1997–2001 г., когато 4 пъти се повиши средната заплата, могат да се направят реформи“, увери още Иван Костов, който беше премиер в този период.

Той смята също, че е необходима съдебна реформа, която да премахне дефектите от основния закон на страната и да има върховенство на правото, защото сега има на администрацията, на монополистите, на организираната престъпност.

За него обаче и честни избори могат да не са решение за изход от ситуацията.

„В периода 1989–1997 имаше през година и половина честни избори и какво решиха те - от един фалит на държавата до друг, цял период на политическа нестабилност, нищо не решават изборите, ако няма политика. Демокрацията не е универсално средство, с което да се лекува безработицата, бедността, разпадналата се здравна система“, каза още Командира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase