Снимка: архив, Булфото
fallback

Месец преди изборите се очертава новият парламент да бъде съставен от пет партии - четири от тях са сигурни, а формацията на Меглена Кунева е почти сигурна, сочи най-новото изследване на „Галъп интернешънъл“, представено във в. „Преса“. 

Ако изборите са днес, ГЕРБ получават 22,8% подкрепа, БСП са втори с 19,9%, трета сила е „Атака“ с 5,7%, а ДПС е с 4,9%. ДПС и „Атака“ са с приблизително изравнени позиции, което сочи значим ръст на формацията на Волен Сидеров.

Партията на Меглена Кунева „България на гражданите“ е на ръба за влизане в следващото Народно събрание – има подкрепата на 3,9 на сто. Изследването е правено в периода от 4 до 9 април преди избухването на скандала с подслушването в МВР.

При четири партии в парламента вероятно е ДПС и „Атака“ да имат по над 30 представителя, а при пет партии - по около 30. Потенциалът на „България на гражданите“ е за около 15-20 места, е прогнозата на социолога Кънчо Стойчев.
СДС и ДСБ са с по 1,2% подкрепа, Националния фронт за спасение на България на телевизия СКАТ е препочитан от 0,8% от гласоподавателите. 

Около половин милион души все още се колебаят за кого ще гласуват, и дали изобщо ще гласуват. 

Нито една от формациите, в които се включиха лидери от протестите, към момента няма потенциал за влизане в парламента. Ниска остава и известността на въпросните лидери, ниски са и позитивните оценки за тях. Като цяло преобладава мнението, че уличните демонстрации не са излъчили силни водачи и че исканията на протестиращите оставали излъгани (53%), се казва още в анализа. 

Според изследането тримата политици, които се ползват с най-високо доверие, са еврокомисарят Кристалина Георгиева (53% доверие), президентът Росен Плевнелиев (44%) и столичният кмет Йорданка Фандъкова (37%). Следват президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, служебният премиер Марин Райков и ексрегионалният министър Лиляна Павлова. Бившият премиер Бойко Борисов е едва на седма позиция с 27% доверие за април. Непосредствено след него е лидерът на БСП Сергей Станишев с 25%. 

62% от хората са на мнение, че служебният кабинет трябва да потърси отговорност от правителството на ГЕРБ. 42% от участниците в проучването вярват, че служебното правителство ще организира честни избори, на противоположното мнение са 21 на сто.

„59% от избирателите смятат, че протестите трябва да продължат, мнозинство от над 40% е на мнение, че изборите нищо няма да променят. Тези факти на масовото съзнание говорят за висок латентен протестен потенциал. Иначе казано, напълно възможно е събитията от края на зимата да се окажат не кулминация, а само прелюдия към кулминация“, смята социологът. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

502

Марияна

преди 11 години

Искам да попитам ?На този анонимния,колко му платиха бсп,че не спира да пише само неграмотни тъпотии.Е то бива бива,простотия ама хайде стига.вземи нещо смислено да правиш ,

501

Кунева - вън!

преди 11 години

4 партии сигурни за новия парламент, Кунева - вън!

500

РУМЕН221

преди 11 години

Според едни тайни, но мащабни,изследвания сред протестиращите през февруари, потвърдени многократно през март и април, на агенция "РУМЕН221 РИСЪРЧ, с въпрос:- Ако БСП и Атака премахнат плоския данък, въведат за 4 г. МРЗ от 1 000лв., Мин. пенсия от 500лв., направят ревизия на приватизацията и при неизпълнение реприватизация за кого ще гласувате?Се получиха резултати, публикуването им е забранено от "където трябва", но- БСП- 31% (16,5 + 15% интелигентни хора НЕОТГОВОРИЛИ ОТ СТРАХ)- ГЕРБ - 19%- Атака - 9%- ДПС - 6%.

fallback