Снимка: sxc.hu.jpg
fallback

23 политически формации не са спазили законовия срок за подаване на годишните си финансови отчети и декларации със списъците на дарителите за 2012 г. пред Сметната палата. Сред тях са ДРОМ, Съюз Справедливост, Партия на пенсионерите, Партия за възход и равенство.

Крайният срок изтече на 1 април и с него са се съобразили 158 парии, в това число и големите ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака“, съобщиха от одитната институция.

Съгласно закона на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лева.

При непредставяне или непредставяне в срок на финансовите отчети партиите губят правото си на държавна субсидия до произвеждането на следващите избори за народни представители, припомнят от палатата.

Според финансовия отчет на ГЕРБ се вижда, че е получила най-голяма субсидия - 24 млн. лева. От членски внос са влезли към 64 хил. лева в хазната на партията, а през миналата година не са получени никакви дарения.

Приходите на ГЕРБ се допълват от 500 хил. лева от лихви по депозити и 11 хил. лева от нестопанска дейност.

Разходите на партията надхвърлят 10,3 млн. лева, като 3,53 млн. лева от тях са за дарения. Административните разходи на ГЕРБ са в размер на 4,8 млн. лева.

Даренията (без условие) на БСП са в размер на 118,5 хил. лева. Партията разчита и на малко над 1 млн. лева от членски внос. Спрямо 2011 година обаче има спад – тогава от членски внос левицата беше привлякла 1,28 млн. лева. Основният приход и за БСП обаче е държавната субсидия, която достига 8,24 млн. лева.

През миналата година БСП е получила приходи на обща стойност от 9,42 млн. лева, или с около 500 хил. лева по-малко от 2011 година. В същото време разходите на партията са на стойност 8,36 млн. лева. Няма сериозни промени и в имотното състояние.

Приходите от субсидии на ДПС са в размер на 6,8 млн. лева, а от членски внос – приблизително 550 хил. лева. Като цяло през миналата година партията е получила 7,6 млн. лева, а разходите й достигат 4,6 млн. лева.

През 2012 година РЗС е получила субсидии от бюджета в размер на малко над 1 млн. лева. Членовете са допринесли с 2 хил. лева за приходите на партията. Разходите на партията са в размер на 600 хил. лева.

Значително по-големи са приходите от членски внос на "Атака" - 153 хил. лева, а получената субсидия е в размер на 2,5 млн. лева. 
 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

РК

преди 11 години

Алчни, нагли и безскрупулни - комунисти. Крадяха България, продължават да я крадат, изнасяха парите на родителите ни от пенсионните фондове десетилетия наред, а сега хвърлят пясък в очите на пенсионерите и обвиняват ГЕРБ за ниските пенсии и социални помощи!НАГЛИ БСП-ари, ВИЕ СТЕ СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!!! Най-голямата грешка в историята ни е, че не забранихме със закон комунистическата партия след 1989-та година, а й позволихме да се трансформира в БСП, но ВЪЛКЪТ КОЖАТА СИ МЕНИ,А НРАВЪТ НИКОГА!

76

Анонимен

преди 11 години

БСП откраднаха вс де що можаха, мен ако питате

75

juan mata

преди 11 години

БСП има спад от членски внос!!! ХАХАХА абе кажете нещо ново бе! То за това и малките деца ше се сетят! От толко годинки само крадене хората вече не им вярват

fallback