fallback

Общ преглед

Музиканти, актьори и спортисти са част от най-колоритните личности, които ще се борят за народната любов на предстоящите на 12 май предсрочни парламентарни избори. Предизборната кампания стартира в петък, а освен познатите лица в нея ще мерят сили и доста популярни, но непознати за политиката (в общия случай) лица.

След като се представи повече от достойно на президентския вот,  ексвокалът на "Хиподил" Светльо Витков ще поведе своята партия "Глас народен" към парламента. Политическата програма на партията носи звучното име "Подай лопатата", а самият музикант ще застане начело на листите в 23 МИР-София и във Варна.

В морската ни столица освен срещу кандидата за премиер на БСП Пламен Орешарски и срещу министъра с най-висок рейтинг от кабинета "Борисов" - Лиляна Павлова, Светльо Витков ще се изправи и срещу още един музикант. Певицата Деси Добрева ще бъде водач на листата на партията на бившия военен министър от кабинета на тройната коалиция Николай Цонев - "Нова алтернатива". Тръгналата от "Шоуто на Слави" красавица всъщност ще се пробва за втори път в политиката, след като през 2009 година тя бе кандидат за евродепутат от НДСВ.

Oще по темата


Отново кандидат за депутат е и бившият хип-хоп изпълнител Тодор Йосифов, който изкара едва седмица в самото начало на 41-вото Народно събрание. Маниака, както бе известен в рапърското си минало, си тръгна от парламента скоропостижно заради свои хип-хоп парчета в миналото. Въпреки това той остана един от най-активните млади членове на ГЕРБ в Бургас и в момента е областният лидер на МГЕРБ, което му даде възможността отново да е кандидат за народен представител, макар и на доста задното 12 място.

Освен музиканти в листите за изборите правят впечатление и имената на двама знаменити български актьори. По традиция Стефан Данаилов е една от силните фигури на БСП по време на избори, но този път ще има тежката задача да води цели 2 листи и то в ключови градове – Пловдив и Плевен. Ново име сред кандидатите обаче е неговият колега Калин Сърменов, който доби огромна популярност с образа си на Милото от сериала "Седем часа разлика". Директорът на Сатиричния театър е най-популярното лице на партия "Другата България" и ще води две от листите на организацията – в София и в Благоевград.

Сериозен е и броят на спортистите, които се целят в парламента. Двукратната олимпийска вицешампионка по свободна борба Станка Златева е трета в листата на ГЕРБ в Сливен и е с доста добър шанс да стане част от бъдещето Народно събрание. Най-добрата ни състезателка по борба все още не е обявила категорично дали ще продължи кариерата си до Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година, но явно има амбиции и на политическия "тепих".

От БСП пък отговарят с други двама знаменити спортисти в листите си. Двукратният олимпийски шампион по спортна стрелба Таню Киряков е част от гражданската квота на столетницата и е втори в листата в Русе – място, което ще му предостави отлична възможност да се прицели в Народното събрание. Световният шампион по бокс от Милано 2009 година Детелин Далаклиев пък е шести в листата на „социалистите“ в Плевен. Любопитното е, че шампионът е член на ГЕРБ, но намери място в гражданската квота на левицата. Самият Далаклиев обясни преди дни пред bTV, че реално не е плащал членски внос в партията на Бойко Борисов и не е участвал в партийни мероприятия на ГЕРБ и затова няма проблем да е кандидат на БСП.

Бившият футболист на Левски и швейцарския Санкт Гален Георги Славчев пък е избрал партия "Нова алтернатива" по пътя си към парламента. Той ще е водач на листата на партията на Николай Цонев в 26 МИР в София-област. Любопитното е, че политиката не е чужда за Славчев, който е бивш кмет на с. Долни Пасарел.

Един от най-добрите ММА бойци на България  - Станислав Недков-Стъки, е водач на листата на Коалиция "ГОРДа България“ във Велико Търново. Стъки, чиято съпруга Юлиана Дончева има богат опит в политиката, е една от най-големите надежди на евродепутата Слави Бинев в борбата за място в парламента. За любовта на търновци той ще се бори не с кого да е, а с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който е водач на листата на ГЕРБ в областта.

В политика се хвърля и един от най-добрите баскетболни специалисти у нас – треньорът на  Ямбол Иван Чолаков. Наставникът вече обяви, че е взел решение да напусне треньорския пост в клуба след края на сезона, а това вероятно съвпада с плановете му в политиката. Чолаков е водач на листата на ГЕРБ в града и на практика е сигурен в следващия парламент.

Сред останалите кандидати се отличава името на издателя Мартин Захариев, който е трети в листата на БСП в 23 МИР в София. Бившият главен редактор и издател на "Плейбой" заяви преди няколко дни, че е повярвал на Сергей Станишев и "ще помага да се случи промяната в България".

А коя от тези популярни личности ще станат депутати предстои да разберем на 12 май. Дотогава на вас остава избора за кого ще гласувате.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

това е положението

преди 11 години

няма смисъл да ги плюете сега, станалото, станало! Пък и нищо не се знае! Политиците доказаха, че са по-големи артисти и от тях, защо да не може и те да се окажат по-добри политици.

83

Анонимен

преди 11 години

Всеки може да се кандидатира.Прагът на изискуемост да влезеш в политиката или да си кандидат за нея е много нисък.Много от тях им е пределно ясно ,че депутати няма да станат,че партиите им ще са извън парламента.Ако обаче съберат много малък процент избиратели ,държавата им отпуска средства.А заблудени хора колкото щеш.И цоцкането на държавна пара им е в кърпа вързано.Въпреки,че краденето на парламентарно представените партии е къде ,къде по-голямо.

82

z-tag

преди 11 години

и едно магаре да докарат,пак ще стане депутат,министър и прочие...както се казваше:(

fallback