Снимка: архив Булфото

Предсказуема и последователна политика, в диалог със съсловните организации, обещаха от левицата в сектор здравеопазване. Днес от БСП се срещнаха с ръководствата на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз и Националната аптечна камара.

По думите на лидера на социалистите Сергей Станишев трябва да се наложи социален модел в цялата сфера на здравеопазването. Припомняме, че в програмата на БСП е записано, че болниците няма да бъдат търговски дружества.

От левицата не отговориха ясно в какво точно ще се превърнат лечебните заведение и допълниха, че това решение ще се вземе след диалог с всички заинтересовани страни. Болниците обаче трябвало да спрат да бъдат търговски дружества, защото дълговете, които били натрупали, били огромни. И само един доставчик да поиска несъстоятелност, врати може да затворят жизненоважни лечебни заведение. Като причина за сегашното състояние на болниците Станишев посочи несправедливото разпределение на средства на база приближеност до властимащите.

Според социалиста с несправедливото разпределение на ресурса държавата обслужва икономически интереси.
По думите на лидера на БСП трябва да се създаде вътрешен баланс в системата, а не ситуацията да е като в момента – едни да имат свръх печалба и свръх заплати, а други да нямат нищо, уточни Станишев.

Според него в последните години държавата е абдикирала от конституционните си задължения в здравеопазването и ги е прехвърлила на НЗОК.

Този сектор се нуждае от дълбока реформа, но предсказуема и в диалог със съсловните организации, обясни червеният лидер. По негови думи първата задача, с която трябва да се справи следващият кабинет, е подпомагане на Спешната помощ.

Според лидера на левицата при дългосрочната реформа трябва да се върне социалната здравна система, да се въведе електронно здравеопазване и електронна здравна карта и най-важното – държавата да поеме своята роля.

Българското здравеопазване е в колапс, отсече Станишев. По негови думи това състояние е пряко следствие от управлението на ГЕРБ.

За пореден път социалистът обвини ексфинансовия министър Симеон Дянков и предишния Министерски съвет, че са откраднали милиони от здравни вноски, които са били изхарчени за други неща. Проблемите са ужасни. Всички са недоволни – лекари, медицински сестри, фармацевти и пациенти, обясни Станишев.

След 23 години реформи реална стъпка в посока подобряване на здравеопазването не е направена, отсече председателят на БЛС Цветан Райчинов.

За здравеопазването се говори или лошо, или нищо, каза още той и допълни, че действително никой не е доволен от сегашната ситуация. По думите му, ако средствата, които се отделят за здравеопазване се вдигнат до 5% от БВП, нещата значително ще се подобрят, въпреки че в ЕС нямало страна, която отделя по-малко от 6 на сто. Според председателя на БЛС това може да стане и без да се вдигат здравните вноски.

По думите на Райчинов вижданията на БЛС и БСП за развитието на сектора са съвпаднали на 90% и няма тема, по която имат категорични различия, затова и подписали меморандум за политиката, с която политическата сила се ангажира в следващото НС. Подобно споразумение БЛС подписа и с ДСБ.

Райчинов призова да не се политиканства със случващото се в сектора. Здравеопазването трябва да бъде приоритет не само до 12 май, отсече още председателят на БЛС.

Държавата е длъжник в сферата на денталната медицина, отсече шефът на Българския зъболекарски съюз Борислав Миланов. Той обърна специално внимание на лечение на неподвижни хора и отбеляза, че към момента в България няма практика, която да отговаря на съвременните европейски условия. По думите му не по-малко от 300 хиляди души се нуждаят от такава помощ.

Антон Вълев от Националната аптечна камара пък обясни, че трябва да се въведат по-строги критерии за откриването на аптеки, които да стимулират разкриването на аптеки и в малките населени места, както и денонощни аптеки. Според него в момента аптеки, които работят 24 часа, има само в големите областни градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase