При мен депозира ли се оставка, няма случай да не я подпиша, категоричен е Борисов. Снимка: БТА

Премиер Бойко Борисов е подписал оставката на шефа на ДАНС Цветлин Йовчев.

Агент №1 депозира оставката си в сряда, след два месеца, в които се вихри скандалът с изтеклите СРС-та, повдигащи въпроси за политически натиск при назначения и покровителство върху контрабандата.

„Не може така безотговорно да се допусне изтичане на информация и най-вече тази информация да не отиде към надлежните органи“, заяви днес Борисов, като уточни, че „при мен депозира ли се оставка, няма случай да не я подпиша“.

„Не ми е приятно, че беше депозирана тази оставка, но и личната вина и усещането, че е допусната груба грешка, го има в г-н Йовчев“, допълни министър-председателят.

Още по темата

По думите му качествата на Цветлин Йовчев като експерт и агент са изключителни, но това не е достатъчно, за да ръководи Държавната агенция „Национална сигурност“.

„За да бъдеш началник, трябват и още качества – да можеш да контролираш подчинените си и когато се захващаш с една работа, да я докараш докрай и да я контролираш, така че да има смисъл това, което си започнал“.

До момента все още не е категорично ясно от коя служба са изтекли СРС-тата – от ДАНС или от специализираната дирекция към МВР – ДОТО, но депутати от парламентарната комисия за контрол на ДАНС вече коментираха, че процедурите в агенцията са спазвани и няма основания да се смята, че течът е от там.

Според Борисов обаче приетата оставка на шефа на ДАНС не е прехвърляне на отговорността от болната върху здравата страна.

Днес той  каза още, че е дал време на Цветлин Йовчев да ползва отпуската си, а след това се надява той „да приеме предложенията, които съм му направил, и ще остане да работи със нас“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase