Снимка: архив Булфото

Поредни злоупотреби на ГЕРБ в енергетиката обявиха днес от БСП.

По думите на  енергийния експерт на левицата и водач на листа за парламентарните избори Явор Куюмджиев бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев е допуснал страхотен хаос с включването на фотоволтаици, който може да доведе до колапс на енергийната ни система.

Според червените от кабинета на ГЕРБ, поради незнание или друга причина, са допуснали да бъдат дадени безконтролно много разрешения за включване на фотоволтаици към енергийната система.

Явор Куюмдижев изтъкна, че през 2012 г. Добрев е написал писмо до ДНСК, с което на практика признава, че управляващите тотално са загубили контрол върху включването на ВЕИ-тата. На базата на това писмо ДНСК отказва разрешения на над 130 фотоволтаични инсталации.

По информация на “Позитано“ 20 обаче в момента заповедите на ДНСК започват да падат в съдилищата и тези ВЕИ централи ще трябва да бъдат включени в енергийната ни система.

По думите на Куюмджиев, ако това се случи, ще се предизвика още по-голяма криза в енергетиката.

По негови думи е възможно системата да колабира, защото потреблението пада, а трябва да се включат тези зелени, скъпи централи. Катастрофата е неизбежна, обясни той. Според БСП това ще доведе до вдигане на цената на тока, защото енергийният микс е зле образуван.

Според Куюмджиев предишното правителство е допуснало включването на 1000 мегавата мощности от ВЕИ-та, докато до 2009 година са били пуснати едва 9.

Темата неизбежно стигна и до изграждането на АЕЦ “Белене“ и кризата, предизвикана от ГЕРБ. Според Куюмджиев в момента потреблението е свито, защото икономиката е в колапс.

Левицата не пропусна да спомене и високата технологичност и дългия срок на живот на "Белене". БСП обявиха още, че втората атомна централа щяла да има живот минимум 60 години за разлика от ВЕИ-тата, където за този период трябвало да се прави пълно обновление три пъти.

Темата обичайно се измести и върху ТЕЦ Марица Изток 3 и офшорната фирма, която притежава част от централата. Куюмджиев обясни, че трябва най-накрая да стане ясно кой стои зад тази офшорна фирма.

Ние вече имаме светлия пример на Мирослав Найденов, обясни той и обясни, че се надява съответните органи да потърсят отговорност за случвалото се в енергетиката.

Ако очаквате от нас да носим папки наляво-надясно и да ги внасяме в прокуратурата, това няма да стане, обясни той и допълни, че очаква органите да си свършат работата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase