Младен Червеняков. Снимка: Булфото, архив

БСП предлага възобновяване на дейността на Националното бюро за контрол на СРС-та. Социалистите смятат, че то трябва да е изградено на паритетен принцип и да има засилен граждански контрол върху дейността му чрез граждански съвет.

Младен Червеняков от БСП съобщи, че в рамките на следващия парламент се обмисля като предложение службата СДОТО да излезе от състава на МВР и да стане самостоятелна агенция. Една такава независима агенция има повече възможности за ограничаване на политическо влияние, посочи той. Левицата е за запазване на ресорната подкомисия към Народното събрание.

Още по темата

Ние нямаме овчедушието на бившите министри на ГЕРБ и да кажем – ама, моля ви, подслушвайте ни на воля! Нямаме нищо против при всеки телефонен разговор да участваме минимум трима, възмути се Мая Манолова и допълни, че българските граждани не искат да бъдат подслушвани незаконно.

Левицата иска полицейските служители от сигнала, оповестен от Сергей Станишев за подслушване на политици и бизнесмени, да бъдат подложени на детектор на лъжата. Манолова заяви, че тази процедура трябва да бъде контролирана не от Института по психология на МВР, а от независим институт. Ако се стигне до наказателно производство, червената партия предлага още тези лица да получат статут на защитени свидетели.

Според Михаил Миков големият проблем е „онова раково срастване между политическо и професионално ръководство в МВР“. По думите му прокуратурата трябва да погледне по-широко на проверката по скандала с използването на специални разузнавателни средства и да продължи в посока по-цялостно установяване на начина, по който се използват СРС в България. Проверката трябва да се разшири и да се стигне до мобилните оператори, които да се включат в нея с експерти, заяви Миков.

Според социалистите са наложителни законодателни промени в използването на специални разузнавателни средства с цел осигуряване на широк съдебен и граждански контрол върху използването им.

Миков коментира, че изборите ще решат въпроса за съотношението на политическите сили. Във връзка с последното проучване на НЦИОМ, според което БСП изостава и има разлика от ГЕРБ с около 7%, той заяви, че не се притеснява и посочи, че освен недоверие в институциите, все повече български граждани изпитват недоверие в обективността на социологическите проучвания.

Младен Червеняков заяви обаче, че се притеснява от тези резултати.

Нещо не сме казали, нещо не сме обяснили, не може едно управление да бъде свалено от хората, да излязат по улиците, самоубийствата да нарастват с 10% годишно, горящите човешки факли да бъдат символ на това управление и то да има такъв рейтинг. За мен има нещо, което действително е абсолютно неразбираемо, заяви Червеняков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase