Росен Плевнелиев и Янош Адер. Снимка: РТА

Вътрешнополитически проблеми в европейски страни предопределят кампании срещу България, заяви в Будапеща президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БНР. По думите му дълго време Холандия беше единствената държава, която имаше задръжки за приемането на България и Румъния в Шенген. "Ние всички знаем, че това се базираше на вътрешнополитически проблеми в Холандия", каза Росен Плевнелиев.

Не бива да допускаме вътрешнополитически проблеми да се отразяват на спазването на европейската солидарност и на това, което ние всичките сме решили, че ще правим заедно, посочи Плевнелиев, който благодари на Унгария, "която ни разбира и ни подкрепя именно в това“.

"Инвестирахме здраво в границите, пазим ги по най-достойния начин. Ние действаме национално отговорно, очакваме Европа да действа солидарно. За съжаление, вътрешнополитически проблеми възпрепятстват този процес", каза президентът.

Според него няма доказателства за наплив от българи и за проблеми. "Въпреки това днес във Великобритания имаме другия проблем – че министър-председателят на Великобритания и властите там стартираха една за нас неприемлива кампания. Затова ние вярваме в европейската солидарност и отговорност. Ако има проблем, той се посочва и се решава. Ако има проблем в България с Шенген, посочете го и ще го решим. Ако има проблем с ромско нашествие от България и Румъния във Великобритания, ще го решим. Вътрешнополитически проблеми, за съжаление, по-скоро предопределят подобни кампании, срещу които ние, разбира се, се борим", каза президентът Росен Плевнелиев.

Унгария покани България да се включи в проекта за свързване на енергийната мрежа на централноевропейските страни, предаде БТА. Президентът на Унгария Янош Адер каза на съвместна пресконференция с президента Росен Плевнелиев, който е на официално посещение в Будапеща, че свързването на енергийните мрежи на Унгария със Словакия, Чехия и Полша би могло да се продължи на югоизток с включването на България. Президентът Плевнелиев посочи, че страната ни приема поканата за сътрудничество в разширяването на енергийната мрежа към България и Румъния.

Сътрудничеството в енергетиката и енергийната сигурност, членството на страната ни в Шенген, въпроси от дневния ред на ЕС, задълбочаване на двустранните икономически връзки са били сред основните теми, обсъдени от президентите Плевнелиев и Адер. Била е коментирана също обстановката в България и причините за изострянето й.

Президентите изтъкнаха важността на диверсификацията на енергийните доставки. Росен Плевнелиев посочи, че двете страни в миналото са платили немалка цена на монополно господстващи компании и заяви, че мерките за диверсификация са стратегически приоритет за него като президент.

Според президента страната ни трябва да ускори въвеждането на правилата на Третия либерализационен енергиен пакет на ЕС, който ще предостави по-ефективна защита на потребителите и ще намали зависимостта на България от външни фактори. „Подготовката за промяна на законодателството вече е в ход и се надявам, че промените ще бъдат приети бързо от следващия парламент, за да се отговори на очакването на гражданите”, отбеляза Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase