Снимка: архив, БТА

6 956 890 е броят на хората, включени в избирателните списъци за предстоящите избори на 12 май. Това показват данните на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в МРРБ.

Правото си на глас за първи път ще могат да упражнят 21 155 души, които са навършили или ще навършат пълнолетие между проведения на 27 януари т. г. референдум и 12 май.

630 е броят на лицата на повече от 100-годишна възраст. За сравнение, в списъците за обявяване за произвеждане на референдум те бяха 668.

От избирателните списъци са заличени 14 127 лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода и поставени под запрещение.

Главна дирекция "ГРАО" осигурява на всички български граждани достъп до избирателните списъци за парламентарни избори на 12.05.2013 г. Те могат да ги проверят и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване през интернет на адрес http://www.grao.bg/elections/.

Междувременно от МВнР съобщиха, че няма да се считат за валидни получените по имейл заявления
за гласуване от български граждани, живеещи в чужбина.  

Тази практика е била използвана при изборите за президент през 2011 г., за да се улеснят сънародниците ни в чужбина. Сега вече има възможност да се попълват и изпращат заявления в електронна форма, но от
страницата на ЦИК.

С последните промени в Изборния кодекс подаването на заявления става по два начина - заявление на
хартия, подписано лично, което се подава по куриерска поща или лично в дипломатическите или консулски представителства, или по електронен път - на сайта на ЦИК, където могат гражданите да се регистрират. За валидни се смятат само индивидуално подадените заявления.

Външно министерство е изпратило ноти до 103 държави с искане за провеждане на парламентарни избори на територията на тези държави. До днес 38 държави са дали положителен отговор, а 22 държави не позволяват да се образуват секционни избирателни комисии извън дипломатическите и консулски представителства.

Сред тях са Унгария, Словакия, Украйна, Армения, Грузия, Япония, Ливан, Мароко, Иран, Палестина,Йемен, Алжир, Китай, Индия и др. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase