Калин Христов. Снимка: БТА
fallback

Българското служебно правителство ще пренасочи средства от текущи разходи, за да създаде на нови работни места и да подпомогне най-бедните членове на обществото, но няма да разхлаби един от най-строгите фискални режими в Европа, заяви в интервю за Ройтерс българският служебен министър на финансите Калин Христов.

Той уточни, че служебният кабинет ще вземе решение следващата седмица по пакет, с който да се помогне на най-бедните да платят енергийните си сметки, да се подкрепят децата с увреждания и да се открият нови работни места.

Ще се придържаме към бюджетния закон за 2013 година. В неговите рамки може да се намери възможност за оптимизация към специални програми за работа и подкрепа на най-уязвимите, посочи Христов.

Той има известна възможност за маневриране, отбелязва Ройтерс. Бюджетният дефицит миналата година бе 0,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), а за тази година е предвидено 14-процентово увеличение на разходите, което ще повиши дефицита до 1,3 процента от БВП.

Засега според Христов намалената прогноза за растеж тази година до 1-1,5 процента заради вялото търсене в еврозоната няма да изложи на риск постигането на целевия дефицит.

Международната рейтингова агенция Фич посочи миналата седмица, че политическата криза в България няма да застраши финансите на страната засега и запази рейтигна на България ВВВ- със стабилна перспектива.

"Засега очакваме, че целевият дефицит ще бъде спазен," посочи Христов, като добави, че няма да се бърза с влизането в еврозоната, докато няма ясни признаци, че дълговата криза сред страните, ползващи единната европейска валута, е приключила.

По думите му вътрешното търсене ще остане слабо и прогнозира инфлацията да бъде 1,7 процента в края на 2013 година спрямо предишна прогноза за инфлация от 2 процента. Той очаква текущата сметка да бъде балансирана, а не както се прогнозираше по-рано 2,8 процента от БВП.

Служебният финансов министър отхвърли опасенията, свързани със състоянието на банковата система, 80 процента от която е собственост на европейски банки и евентуално е уязвима, ако банките майки решат да изтеглят средства, за да подкрепят балансовите си отчети. Капиталовата адекватност на системата бе 16 процента, а ликвидността 26 процента.

По думите на Христов през изминалите 17 години е станало ясно, че българската банкова система е много добре регулирана. "Няма причини за опасения за стабилността й," заяви той.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 11 години

Как може да бъде стабилно състоянието на един мизерстващ народ управляван от мизерни политици

49

Коко

преди 11 години

Не се знае доколко банковата система е стабилно, но се знае, че животът на хората не е стабилен

48

dada

преди 11 години

почвайте да теглите, щом откакто изгърмя Кипър усилено се опитват да ни убедят че всичко е ок

fallback