Мирослав Найденов Снимка: БТА

Няма образувано досъдебно производство срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов, съобщиха от Софийската градска прокуратура. Поводът за реакцията стана запитване от страна на БСП дали има образувано ново досъдебно производство по входиран сигнал на ДАНС за дейността на Найденов като министър на земеделието.

От прокуратурата обаче уточняват, че по случая има следствено дело, образувано на 9.11.2009 година срещу неизвестен извършител, по което "предмет на разследване са факти идентични с изнесените на пресконференцията на 18 март 2013 г."

То е за престъпление по чл.321, ал.6 от Наказателният кодекс за набавяне на имотна облага или упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил незабавна проверка на хода на делото, както и провеждане на активни действия по разследването лично от прокурор. Според информацията на прокуратурата до обвинител №1 в държавата не е постъпвал сигнал от наблюдаващ делото прокурор с твърдения за "получени заплахи от висш политик" или за опити за упражняване на натиск.

Още по темата
"Удовлетворен съм от уточнението, което направи Софийска градска прокуратура, за това, че няма досъдебно производство срещу мен и с това да се разсеят спекулациите, които тръгнаха след дадената преди дни пресконференция на БСП", коментира пред "Фокус" самият Найденов.

"Надявам се всички сигнали, които са по повод различни инстанции да бъдат проверявани своевременно и с това да не се дава повод за спекулации. БСП започна предизборната си кампания, оттук нататък ще чуваме от тях какви ли не небивалици", допълни още бившият земеделски министър.

Той бе категоричен, че няма абсолютно никакви притеснения от образуваното следствено дело срещу неизвестен извършител.

Dnes.bg припомня, че в началото на седмицата от БСП се заканиха, че започват поредица от пресконференции с разкрития за злоупотреби, корупция и финансови схеми на кабинета "Борисов".

От левицата се обърнаха с въпрос към главния прокурор Сотир Цацаров дали има образувано в Софийска градска прокуратура ново досъдебно производство по входиран сигнал на ДАНС за дейността на Мирослав Найденов като министър. От левицата настояха да се даде отговор на въпроса за какво е образувано това досъдебно производство и дали в него не става дума за организирана престъпна група за търговия с влияние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase