Юлиан Попов. Снимка: Булфото

Запазване на ефективното и стабилно функциониране на институциите - това е основният приоритет пред новото правителство, обясни новият министър на околната среда и водите Юлиан Попов пред Дарик.

„Без съмнение най-важното е да осигури стабилността на институциите, да запази всички оперативни процеси на държавните институции, за да може държавата да продължи да работи добре, да вдъхне доверие на хората в тези институции и да съдейства за подготовката на честни избори. Правителството не може да осигури честни избори, но трябва да съдейства по всички начини”, заяви той.

Попов определи Министерството на околната среда и водите като „перфектна организация”.” Друг е въпросът дали гражданите и експертите са съгласни с една или друга позиция, но вътре работи много добре”, каза още той.

Според Попов, неговото министерство трябва да започне да общува и комуникира по-активно с експертните граждански организации.

Новият министър коментира и недоволството на хората, което доведе до подаването на оставката на кабинета „Борисов” и назначаването на служебен кабинет.

„Смятам, че този протест беше основателен и продължава да бъде. Големият проблем обаче е какво е неговото основание. Мисля, че когато разговаряме за протестите, непрекъснато объркваме няколко неща. Едното е гражданският протест, другото е исканията на гражданските организации, и, третото, са икономическите интереси. Три напълно легитимни неща, които обаче в нашето съзнание объркваме. Аз мисля, че хората се почувстваха много неуверени и не наясно накъде върви държавата, нямаха доверие в политическия процес и в собственото си бъдеще. Това е един много сериозен проблем. В условията на европейска и световна икономическа криза натискът върху нагласите на хората е много силен, ако не им се вдъхне увереност тревогата е много голяма и те излизат на улицата”, отбеляза Попов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase