Служебният кабинет. Снимка: БТА

Министрите в служебния кабинет са по-образовани и коренно различни от шефовете на ведомства от ГЕРБ. Около това мнение се обединиха анализатори, коментирайки състава на служебното правителство, което ще бъде оглавявано от дипломата Марин Райков.

„Има шанс за успокоение”, категоричен бе пред bTV социологът Кольо Колев. По думите му този перманентен протест започва да става болезнен и да се изчерпва. Според него обаче социалното напрежение няма да изчезне.

Кольо Колев обаче се опаси, че икономическият министър в кабинета на Марин Райков – Асен Василев, ще „настъпи мотиката” и ще се „удари” още при влизането си във ведомството, защото е учил в „Харвард”, няма опит в управлението и ще се изненада от сблъсъка с тромавата администрация.

Според проф. Михаил Константинов кабинетът трябва да се отчита на 2 седмици. Според него успехът или неуспехът на този кабинет ще бъде успех или неуспех  за България или неуспех. „Идиотизъм е да се плюе служебният кабинет от самото начало", каза още той. 

Още по темата
„Има ведрина, свърши периодът на безвластие и страх докъде може да стигне всичко това. Но почна напомпване на очакванията”, изрази опасенията си антропологът Васил Гарнизов. Той посъветва премиерът Марин Райков да слезе при протестиращите.

Нивото на интелигентност на членовете на служебния кабинет изтъкна и изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Според него образованието им контрастира на фона на съмнителните дипломи на настоящите политици.

По думите му служебният премиер Марин Райков има потенциал да изчисти „замърсения образ” на България. Трите му заместници, от друга страна, показвали основните проблеми на държавата – провеждането на честни избори, състоянието на икономиката, което довело до безработица, и важността на разговорите с ЕС.

Съставът на новото правителство е направен като за чужбина, заяви пред „Фокус“ социологът Андрей Райчев.

„Това са хора, които прекрасно си говорят навънка, ще направят много добро впечатление навънка. Не знам дали ще успеят да успокоят хората вътре – няма да им е лесно. Това са хора с огромен международен опит, но без опита в най-важното – общуването с изсипалия се на улицата български народ”, заяви той.

„Аз не вярвам, че България може да бъде лекувана преди да се постави диагнозата. Ние не можем да направим диагнозата на ситуацията – всички са объркани: и професионалните политици, и непрофесионални политици, и хората, които са на улицата. Те са объркани, защото не е ясно от какво боледува държавата – нямаме съгласие по въпроса. Не ми се вярва този вид правителство да постигне това съгласие, защото е малко ГЕРБаджийско. Половината от тези хора са от екипите на ГЕРБ досега“, допълни социологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase