Снимка: БТА
fallback

При наличие на резерви в бюджета, може да се мисли за повишаване на доходите, заяви служебният министър на финансите Калин Христов на церемонията в Министерство на финансите по предаване на управлението. Той уточни, че първо трябва да се запознае дали наистина има такива резерви и напомни, че кабинетът на Марин Райков ще работи в рамките на бюджета, приет от 41-то Народното събрание.

Христов, който до момента беше подуправител на БНБ, обеща, че ще работи за запазване на фискалната стабилност и за приемственост.  Пълна мобилизация ще има по отношение на събираемостта на приходите, както и придържане към записаните в бюджета разходи, стана ясно от думите му.

Попитан дали може да бъде изтеглен заем, Христов посочи, че в рамките на приетия бюджет е записано, че може да има финансиране до 2 млрд.лв. - за изплащане на падежиращи емисии и за покриване на дефицита.

Калин Христов заяви, че очаква през текущата година българската икономика да отчете ръст от около 1-1,5%. По думите му това е средното разбиране за растеж тази година при условие, че във втората половина на годината еврозоната би започнала да се възстановява.

Имаше много желания за увеличаване на пенсии и доходи, но нямаше такива възможности в бюджета, призна предшественикът му Симеон Дянков. Доволен от постигнатото, Дянков посочи, че изтеклите четири години са били много тежки за целия свят и особено за страните от ЕС. Затова основната задача в тази тежка ситуация е била възстановяване на финансовата стабилност, „позагубена“ през 2009 година, и стриктното й спазване.

Три пъти увеличихме минималната работна заплата. Заделили сме средства за увеличаване на пенсиите от следващия месец, за някои сектори като селското стопанство се увеличиха доста общите плащания, особено на животновъдите и растениевъдите, отчете Дянков, който пожела на приемника си по-стабилна Европа, за да може служебният кабинет да работи в по-спокойна обстановка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

343

Уважаеми,375 и 377

преди 11 години

Благодаря за разясненията и моля да ме извините, но не всички са компетентни по финансовите въпроси.Нека бъдем по-толерантни и не се обиждаме на *** и умни. Днес познати от обменно бюро казаха ,че до сега не са имали толкова много обмяна на левове.Минали сме по лош път и за това попитах.Благодаря .

342

Реалист

преди 11 години

Новина от сайта на НОИ"Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец януари 2013 г. е 634,55 лв."634.55 лева пари ли са?! Как се живее с 634.55 лева месечно?!януари 2013 - управлява ГЕРБ.

341

Разбирачев

преди 11 години

"Три пъти увеличихме минималната работна заплата ... отчете Дянков"Така де - от 240 лева на 310 лева сега от януари, т.е. увеличение с 29%. За сравнение предишните увеличиха минималната заплата с 60% - от 150 на 240 лева

fallback