Делян Добрев. Снимка: БТА
fallback

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев спази традицията си да дава контрабрифинг на всяко изказване на БСП за енергетиката дори в последния ден на поста.

Час след като бившият енерегиен министър и сега депутат от БСП Румен Овчаров даде брифинг, в Народното събрание пристигна Добрев. Министърът в оставка обясни, че разбрал, че Овчаров направил изказване, чиято основна цел била да обижда него и премиера в оставка Бойко Борисов.

Темата на пресконференцията отново бяха договорите и особените залози около ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3.
Добрев раздаде на журналистите документи, според които на 17.11.2005 година тогавашния министър Овчаров подписва документ, който дава разрешение ”НЕК да подпише Договор за особен залог в полза на ”AES – 3С Марица изток 1” ЕООД като обезпечение, покриващо размера на задълженията на НЕК за бъдещо месечно плащане за мощност и електрическа енергия, като предмет на залога да бъдат бъдещите вземания на НЕК от ”Електроразпределение - Варна” АД и ”Електроразпределение - Пловдив”.

Oще по темата

Без този подпис на Румен Овчаров нямаше да има особен залог, отсече Добрев.

Той нападна предшественика си и и по друга точка. Според министъра в оставка в преговорите с компаниите за ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 са участвали не само представители на правителството, но и Красимир Георгиев - Фронтиера.

Аз, доколкото знам, той е съученик на Румен Овчаров, а не на Иван Костов, заяви още Добрев. Той призова Овчаров да не се опитва да прехвърли вината само върху Костов, макар че и той носел част от вината.

Добрев предостави документи, според които на 1 юни 2001 година НЕК сключва спрозумение за изкупуване на електроенергия с енергийна компания ”Марица Изток 3”, която е регистрирана на бул. ”Фритьоф Нансен” 9, София 1000. Според енергийния министър в оставка на този адрес е регистриран офиса на Красимир Георгиев.

Време е всеки да свали маските, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ. Според Главчев в целия политически микс на прехода трябва да се разбере кой кой е. Не можем да приемем, че всички са маскари. Ние не сме съгласни да сме в този микс, отсече Главчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Гоце

преди 11 години

Политиците в България процъфтяват финансово благодарение на плиткоумието и краткотрайната памет на българския народ! Нямам какво друго да кажа

36

valenzeto

преди 11 години

fakti fakti obace koi li slusha to balgarina ne mu se slusha toi samo plue

35

abvlado

преди 11 години

Костов да не е бил министър на икономиката, че го слагате в кюпа с Р овч. Що не кажете, че Сергей Станишев е виновен за Мариците? Виновен е Костов и Р. Овч, Съсела не е виновен, Царя не е виновен. Тоя кривоглед народ, естествено, че няма никога да види правилния път. Да отпаднем от ЕС, Руската мечка да ни гази,гази и се влачим по корем още 500 години. Народ без капка ценностна система това заслужава.

fallback