Андонис Самарас. Снимка: архив, Ройтерс

Ангажимент да направи всичко възможно гръцкият участък от граничния пункт „Маказа“ да е готов до два месеца е поел министър-председателят на Гърция Андонис Самарас в телефонен разговор с премиера в оставка Бойко Борисов.

След съвместното правителствено заседание на Гърция и България, което се проведе в Атина в средата на декември миналата година, Самарас съобщи, че пунктът ще бъде готов през март 2013 година. Тогава той увери, че въпреки забавянето на проекта за изграждане на пункта между Кърджали и Комотини той ще бъде готов след 3 месеца.

„Уверявам ви, че през март догодина ще имаме модерен контролно-пропускателен пункт и пътна мрежа, която ще позволи още по-добър търговски и туристически обмен между двете държави", каза още Самарас.

Месеци по-рано – през септември, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи на гръцкия си колега България да асфалтира километър и половина на територията на южната ни съседка от пътя през прохода Маказа. Това щяло да ускори откриването на новия граничен пункт между двете държави.

Борисов посочи, че страната ни отдавна е готова със своя участък, но заради кризата съседите ни нямат пари да довършат строителството.

В разговора днес гръцият министър-председател е поискал да се информира за здравословното състояние на българския си колега и му пожелал бързо възстановяване, съобщиха от правителствената информационна служба. Самарас пожелал и успех на Борисов на предстоящите предсрочни парламентарни избори у нас.

По време на разговора Борисов и Самарас потвърдили още веднъж приятелските връзки и добрите взаимоотношения между България и Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase